Съмнения за манипулации около избора на съдия по делото КТБ

OFFNews 10 ноември 2014 в 21:05 6191 1

Съдия Калина Илиева, командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд, ще гледа делото за несъстоятелността на КТБ.

Малко след като стана ясно името на избрания съдия, се появиха съмнения, че изборът на Илиева не е случаен.

Делото за несъстоятелност на КТБ е под номер 7549/2014. Софийският градски съд трябва да изпраща във Висшия съдебен съвет протокола от разпределението, но това не е факт в този случай, макар че на страницата на ВВС вече са публикувани протоколите на разпределените дела със съседни номера, съобщи „Дневник“.

„Делото не може да не е там“, заяви съдия Богдана Желявска, която се занимава с разпределението на делата в търговското и гражданското отделение на Софийския градски съд.

Желявска обясни, че за да бъде генериран номер на дадено дело, трябва протоколът от предишното да бъде изпратен към системата.

Понякога системата блокира, интернетът е много зле. Няма как да не е качено, защото натискам бутон „изпрати във ВВС“, за да се генерира следващото дело, каза тя.

От пресцентъра на СГС също са категорични, че понякога в системата стават грешки.

Калина Илиева е била командирована в СГС през юли 2013 г. по искане на председателя на СГС Владимира Янева. В Софийския районен съд Илиева е била в Гражданското отделение и според магистрати е приближена до Янева.

При Калина Илиева е разпределено и делото за несъстоятелността на TV7, след като съдия Ивайло Родопски си направи отвод.

Командироването на съдии трябва да се прилага по изключение, обикновено от по-малко натоварени към по-натоварени съдилища. То обаче се използва често, за да бъде повишен даден съдия, без да се явява на конкурс.

Без отговор остана и искането на медиите разпределението на съдия по делото КТБ да стане публично. От СГС заявиха пред „Правен свят“, че случайното разпределение на делата е публично от няколко месеца, визирайки практиката протоколите да се изпращат до страницата на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови