10 банки ще изплащат парите от КТБ

ОFFNews 10 ноември 2014 в 11:17 9569 5

Менда Стоянова

Снимка Сергей Антонов

Менда Стоянова

10 банки ще изплащат гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за БНТ.

За целта трябва да бъде променен законът, който предвижда изплащането да става само от една търговска банка.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, а на 6 ноември Централната банка отне лиценза й.

Общините с влогове в КТБ ще получат 100% от средствата си, защото са защитени с държавни книжа.

Предприятия обаче могат да загубят голяма част от парите си. Сред тях са и енергийни дружества.

Гарантираните влогове трябва да бъдат изплатени до 4 ноември.

Банките няма да искат такса за превод при изплащането на парите от КТБ, увери Стоянова.

В коментар за случая "КТБ" тя отново разкритикува работата на Българската народна банка:

"БНБ е стожер на банковата система, тя е гарант за това, че в системата нещата са стабилни. Българинът трябва да има доверие в институциите. За съжаление в случая "КТБ" се оказва, че няколко държавни институции явно не са си свършили добре работата", каза тя.

Днес започват и разговорите за актуализация на бюджета в Министерството на финансите. Проектът бе внеснен от служебното правителство. Той може да претърпи малки корекции, но основните параметри ще бъдат същите, коментира Менда Стоянова.

"Внесените цифри от финансовото министерство отразяват реалното състояние на бюджета, колкото и страшно да звучат те. Говорим за 4% дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи, говорим за един допълнителен дълг от 4 милиарда, което също е стряскащо, но за съжаление нещата са такива. Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията в парламента, защото наистина няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства“, допълни тя. 

Стоянова коментира и качествата на новите министри на финансите и икономиката Владислав Горанов и Божидар Лукарски, без да се спре на основния момент - евентуалните връзки с Делян Пеевски:

"Познавам г-н Горанов и съм работила с него в предходния мандат. Категорично смятам, че в тази тежка финансова ситуация той има капацитет да се справи с нея. В икономическото министерство се изисква повече работа по отношение на различните агенции, които се намират в него, както и по отношение на политика за стимулиране на български бизнес. За съжаление, аз не познавам г-н Лукарски нито в лично качество, нито като специалист. Така че не мога да кажа дали той ще се справи с тази задача."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!