"Съдия стана срамна дума, натискът е огромен"

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 07:46 2496 5

Българската съдийска асоциация пусна гневна декларация по повод самоубийството на съдия Цветан Ценов в София вчера. В документа се настоява за бързо разследване за причините, довели до смъртта на магистрата. 

В текста им се казва: 

През последната година и половина съдебната реформа в Република България постоянно е във фокуса на общественото и медийно внимание, тя е точка първа от дневния ред на обществото, а съдебната система с всеки изминал ден се срива. В страната цари небивал негативизъм и пренебрежение към работата на правозащитните органи на практика на всяко ниво.

Съдия стана срамна дума. Толкова срамна, че от нас, съдиите, се иска само да поемаме все повече отговорности, да позволяваме да ни хулят и обиждат, да ни наказват, да ни уволняват. И да мълчим, за да не бъдем белязани и дамгосани като корумпирани, като некадърни, като престъпници, като злодеи.Тихо да работим, като изпълняваме исканията на митинги, протести, площади, знайни и незнайни кукловоди. 

Докато един ден с някой от нас не се случи това, което стана със съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд. Докато някой съдия, който кротко си върши работата, не вземе най-тежкото решение и не сложи край на живота си, неспособен да се справи с бремето и с огромния натиск.

За това ние от БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, като професионална магистратска организация с членове от цялата страна, се обръщаме към обществото, към медиите, към управляващите на различни нива и питаме: Какво още трябва да се случи? Докога ние, съдиите, ще бъдем подложени на такъв безпрецедентен обществен, медиен и административен натиск?

Изказвайки най-искрените си съболезнования на семейството на нашия колега, избрал да си отиде от този свят едва на 39 години, апелираме към всички да осъзнаят какво става, да прозрат заплахата от разрухата. Защото крахът на съдебната система е краят на държавата. Площадното или поръчково правосъдие е липсващо правосъдие.

Призоваваме към обективно, безпристрастно и бързо разследване на причините за смъртта на нашия колега. Призоваваме хората и медиите към толерантност. Призоваваме институциите към отговорно и държавническо поведение, насочено към съхранение на правосъдието и съдебната система.

Правосъдие не се постига с натиск и сила. За него е необходима ежедневна работа на достойни и независими съдии. А правосъдието е основата на държавата и нека никога не забравяме това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2016 в 11:24

cacatne ursus in sylvis...

19.02 2016 в 11:24

В страната цари небивал негативизъм и пренебрежение към работата на правозащитните органи на практика на всяко ниво.
Основната вина за горното е на т.нар. правозащитни органи, които всекидневно демонстрират 1. Некадърност 2. Корупция.

19.02 2016 в 09:25

Аа не. Моля да не се използва нечия лична трагедия за натиск върху обществото да ви остави на мира. Вместо да се снишават, всички съдии трябва да застанат редом до по-смелите си колеги, които надигнаха глава. Обществото не го интересува 90% от работата ви, а само онези 10%(условно), които касаят корупцията по високите етажи на властта и знаковите дела срещу мафията. Това е частта от работата ви, която касае усещането за справедливост и която оказва пряко влияние върху широк периметър от обществения живот. Има ли в България осъден политик? Няма. Знаков мафиот? Няма. Следва ли от това всеобща бедност, липса на инвестиции и бизнес? Следва. Тогава? Така, че не чакайте спокойствие докато не се преборите за върховенство на правото. Адресата ви не е общесвото.

19.02 2016 в 09:00

Господа съдии! За съжаление думата съдия вече отдавна е мръсна. Вярвам, че повечето от вас са почтени, съвестни, грамотни юристи. Сигурен съм, че повечето от вас искат да вършат отговорната си работа, спазвайки законите. Затова ви призовавам: изправете се и кажете на обществото, кои са тези, които се продават, кои са тези, които сляпо се подчиняват на заповеди отгоре и изнасилват правосъдието! Само тогава ще може да започне толкова нужния процес за създаване на ПРАВОВА ДЪРЖАВА у нас.

Не обвинявайте обществото в сриването на съдебната система. То е следствие от действията или бездействието на някои от вас. Ние, като общество, имаме право и сме длъжни да противодействаме на всичко, което руши правосъдието. Имаме право да искаме справедливост, колкото и отвлечено да звучи това. Не ние сме виновни за гибелта на този млад човек. Като нормални хора и ние скърбим за всеки млад погубен живот, но отказваме да носим отговорност за тази трагедия.

Затова отново ви призовавам - започнете от себе си! Сложете край на покупко-продажбата на присъди. Разбирам, че освен вас вина за състоянието на правораздаването ни имат следователи, прокурори, партийни активисти и вождове. Все пак във ваши ръце е последната дума. Вие сте тези, които накрая казват - да, този е виновен или не е. Уверявам ви, че толкова страшните за вас площади и митинги няма да се сещат за вас.

Накрая ви пожелавам добро здраве, честност и неподкупност за благото на целия народ. И вие и ние заслужаваме по-добра държава. Нали?

Поздрав!

19.02 2016 в 08:47

Ми като съдите срамно, как няма да ви е СРАМ!

Всичките трябва да ви изринат с лопатата и в крематориума!