Следовател обяви: "Шпиц-команда" държи политици в зависимост и се отчита на Цацаров

OFFNews 18 февруари 2016 в 14:02 10498 2

Следовател обяви:

Снимка Биволъ

„Шпиц-команда“ от 5-6 следователи Столичната следствена служба се занимава с делата за политическа корупция и престъпления по високите етажи на властта, като се отчита лично на главния прокурор Сотир Цацаров. Някои от делата се държат "на трупчета" с цел да бъдат активирани за политически натиск, когато това е необходимо.

Това разказа пред сайта "Биволъ" следователят Бойко Атанасов от Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП). 

Според него сред папките има и дело срещу Бойко Борисов, което е било образувано още когато той е бил кмет. Атанасов разказва, че целият процес се контролира лично от Сотир Цацаров, на когото се отчитат пряко тези дела. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват „опрасквани“ – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване“.

Самите разследвания се водят в разрез със закона, а въпросните следователи са претрупани с работа и вече дори не били наясно върху какво работят.

По обясненията на Атанасов отделът е създаден от Петьо Петров - Петьо Еврото, който напусна съдебната система, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия правосъден министър Николай Цонев. По него Петров беше основен свидетел. В мотивите на съда при оправдателната присъда се посочва, че следователят, заедно с намесата на службите за сигурност, е имал за задача да провокира извършването на престъпление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото.

Следователят Атанасов е сезирал Инспектората при ВСС за незаконно разпределение на делата в Софийската градска прокуратура, както и за незакономерното разделяне на следствието на отдели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!