Съдия Галина Захарова е предложена за шеф на ВКС

OFFNews 19 октомври 2021 в 15:58 1502 0

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) предлага на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. Това е станало с гласовете на 83-ма от участвалите в заседанието 84 върховни съдии, като Захарова не е участвала във вота, съобщиха от ВКС.

Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на Захарова е направено на 14 октомври от съдиите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите се казва, че "правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които, съчетани с богатия ú административен опит, добрата ú работа в екип и безспорния ú авторитет сред колегите, дават основание" да направят предложението.

Галина Захарова получи подкрепата и на Наказателната колегия на ВКС, като в предложението на Общото събрание се посочва, че "през над 30-годишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност".

Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18 октомври от и. ф. ръководител на колегията. 

Галина Захарова е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 г. съдийски стаж.

В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия там. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става зам.-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов зам.-шеф.

От 2007 г. до 2011 г. е член на ВСС. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г.

Във ВКС съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в ЕС; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови