Съдът върна в ареста Ахмед Муса, обвиняем за проповядване на радикален Ислям

OFFNews 22 април 2017 в 18:10 4355 0

Апелативен съд Пловдив връща Ахмед Муса Ахмед в ареста. Това става, след като вчера съдът е отменил определението на Окръжен съд – Пазарджик за изменение мярката за неотклонение на Муса от „задържане под стража“ в „домашен арест“, предаде агенция "Фокус".

Определението е подписано от съдията-докладчик с особено мнение.

В мотивите към определението на съда се посочва, че към изменение на взетата вече мярка за неотклонение, каквато в случая е „задържане под стража“, би могло да се пристъпи едва при промяна на обстоятелствата, наложили вземането й.

При липса на нови обстоятелства, които да разколебаят съществуването на опасността подсъдимият да се укрие или извърши престъпление, взетата вече мярка за неотклонение няма как да бъде променена.

Съдът посочва също, че предходното осъждане на Ахмед Муса Ахмед през 2003 г., висящото наказателно производство срещу него за подобни престъпления, честите му пътувания зад граница и близките му контакти с лица в чужбина не само, че не разколебават, а допълнително обосновават опасността същият да се укрие или да извърши престъпление, при положение, че мярката му за неотклонение бъде изменена в по-лека такава. Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Това е второто определение на Апелативния съд в Пловдив, с което се отменя определение на Окръжния съд в Пазарджик за изменение на мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед.

Ноември 2016 година мярката „задържане под стража“ на Муса бе заменена с парична гаранция от 5 000 лева като Апелативен съд – Пловдив я отмени.

Април 2017 година мярката „задържане под стража“ бе заменена с „домашен арест“, но отново е отменена от Апелативния съд в Пловдив. Ахмед Муса Ахмед е обвиняем с още 13 души по дело за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. От 14-те обвиняеми само Ахмед Муса остава в ареста, другите са с по-леки мерки за неотклонение.

През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „Ал Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови