Съдът ще решава дали статус от Фейсбук може да съдържа обида

OFFNews - Бургас 21 януари 2016 в 00:23 4746 2

Димитър Вергиев

Бургаският районен съд трябва да прецени дали твърдения, описани в статус във Фейсбук и препечатани от редица медии, могат да се квалифицират като обида.

Казусът е по дело, заведено срещу бившия кореспондент на вестник „Сега“ в Бургас Божидар Божков, което продължи в четвъртък в съдебната зала. Тъжбата е от Димитър Вергиев, сочен за бивш управител на клона на застрахователната компания СИК. Вергиев, който сега се занимава с научна дейност и се е издигнал по стълбата на академичната йерархия до званието „доцент“ и научната степен „доктор“, завежда дело след публикация в сайта Флагман. Тя му е показана от свидетел, който днес бе разпитан.

През август, миналата година, Илия Шивачев видял статия в бургаския сайт. Твърди, че от години са близки, семейни приятели с Вергиев, който му бил като „втори баща“. Журналистическият материал, всъщност, е статус от Фейсбук на колегата Божидар Божков, който редица медии, в това число и OFFNews, са препечатали. В него, Божков припомня миналото, свързано със СИК и с висшето образование на Вергиев. Шивачев вижда „притеснителни“ за него неща в статията, „които не били точно така“ и че ученият не е бил „бияч в СИК“. Свидетелят описа жалбоподателя като „добър“, „свестен човек“, „отговорен“. И че имал ново призвание – да се занимава с наука и да расте в тази област. Месец по-късно се видели с Вергиев и му показал статията. Ученият се притеснил и му прилошало. Прибрал се в София, където живее, здравето му се влошило, пиел по една шепа хапчета, разказа свидетелят.

Илия Шивачев твърди, че е чувал за случая, описан в материала, в който се казва, че Вергиев (като студент) набил своя преподавателка. По спомените му, обаче, тя била обидила приятеля му и чул „че имало шамар“, но чак за набиване, не можело да става дума.

В съдебната зала днес, Божидар Божков подчерта, че не разбира смисъла на обвинението, защото е посочен в статията на Флагман като „автор“, а той няма взаимоотношения с медията. Адвокатът на Вергиев контрира, че тъжбата е насочена към определени пасажи в текста му:

В текста ми най-общо се разказва, че след като е приключил активна творческа дейност в СИК, г-н Вергиев е решил да атакува и Алма матер (да не се разбира непременно Софийския университет), където, изглежда, му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно.“

Малко след като излезе текстът ми тогавашната приятелка на Вергиев ме придърпа на един коктейл, за да ме предупреди, че той бил уговорил няколко човека да ми строшат костите.“

"Сигурен съм, че всеки предан служител на СИК, ВИС, ТИМ и т.н. може да стане не само „уважаван професор“, но и премиер, издател на вестник, а бе каквото си пожелае. Но не съм убеден, че с титлата се променя нравът.“

В тъжбата си, Вергиев моли съдът да постанови, че Божков е разгласил позорни, за учения, обстоятелства и му е приписал престъпление, като клеветата е нанесена публично, разпространена чрез средство за масово осведомяване.

Извън съдебната зала, Божидар Божков подчерта, че не се притеснява от това, което е написал и стои зад думите си.

Делото ще продължи на 8 март с разпити на още свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!