Разпределят делото за фалита на КТБ в публична процедура

OFFNews 25 ноември 2015 в 08:44 2050 0

Разпределят делото за фалита на КТБ в публична процедура

Снимка БГНЕС, архив

Делота за фалита на КТБ, който трябва да тръгне на последна инстанция във Върховния касационен съд (ВКС), ще бъде разпределено публично, съобщиха от съда. Това ще стане в 13.00 часа в деловодството на Търговската колегия на съда. 

Неплатежоспособността на банката с начална дата 6 ноември 2014 г. беше обявена от Софийския градски съд (СГС) с решение от 22 април т.г. На втора инстанция решението е атакувано с шест жалби. БНБ не са съгласни с началната дата на фалита. От Централната банка настояват неплатежоспособността да бъде изместена с месец по-рано - 30 септември 2014 г. Акционерът „Бромак” ЕООД обжалва решението на съда изцяло. Срещу цялото решение е и общата въззивна жалба от името на длъжника КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД. Изцяло обжалва акта на СГС и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. Въззивна жалба срещу решението на СГС в частта за началната дата е депозирана и от синдиците на КТБ, според които датата трябва да е 30.09.2014 г. Решението за началната дата е протестирано и от прокуратурата. 

С атакуваното пред ВКС решение Апелативният съд е оставил без разглеждане жалбите на изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. С акта си съдът се произнася и по същество по жалбите на БНБ, КТБ АД (представлявано от синдиците) и по протеста на СГП относно началната дата, като приема, че тя трябва да бъде не един, а няколко месеца по-рано 20 юни 2014 г.

В частните жалби се съдържат и искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови