Променят закона след скандал със задържан, който не бе пуснат да погребе майка си

OFFNews 18 ноември 2021 в 15:24 1881 0

Правосъдното министерство внесе за обществено обсъждане промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които трябва да гарантират, че няма да се стига до скандални случаи, когато затворници не са допускани до погребенията на свои близки. 

Според измененията "при изключителни причини от личен и семеен характер обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да могат да бъдат конвоирани на територията на страната, когато това е постановено от орган на съдебната власт". Предвижда се конвоирането да става от Главна дирекция "Охрана" (ГДО), а при необходимост може да се иска съдействие от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", предвижда проектът.

За необходимостта от подобна поправка настоя съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд в писмо до двама министри на правосъдието - Десислава Ахладова и Янаки Стоилов.

Тодорова даде и конкретен пример за разминаване между решения на съда и прилагането на практиката със случая с шефа на Регионалната дирекция "Охрана"-София Александър Манчев, който отказа да изпълни съдебно нареждане да организира конвой на задържан, за да погребе майка си. Заради това Манчев бе глобен с 2000 лв. Тодорова се обръща към тогавашния правосъден министър Десислава Ахладова по казуса без особен успех, освен искането за проверка на случая.

Съдийката напомни и решението на съда в Страсбург по делото "Вецев". По него България бе осъдена да плати на затворник 1500 евро, защото не е бил пуснат на погребението на брат си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!