Шеф на съдебната охрана е глобен, защото отказал да конвоира задържан до гробищата

OFFNews 03 август 2021 в 15:00 4831 0

Шефът на Регионалната дирекция „Охрана“ – София Александър Манчев е глобен с 2000 лв., защото отказал да изпълни съдебно нареждане да организира конвой на задържан до гробищата, за да погребе майка си.

Решението на Административния съд-София град (АССГ) е окончателно и с него се оставя в сила определението на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), с което тя наложи максималната глоба на Манчев, съобщи "Лекс".

Случаят е от края на миналата година. Тогава българинът е задържан заради производство за изпълнение на присъда в Албания, където е бил осъден за кражба. Делото в СГС е разгледано от съдия Тодорова, която получила молба от задържания да му бъде разрешено да присъства на погребението на майка си на 5 декември 2020 г. Тодорова разрешава той да бъде конвоиран до Централните софийски гробища, като в определението си напомня решението на съда в Страсбург по делото „Вецев“, с което България беше осъдена да плати на затворник 1500 евро, защото не е бил пуснат на погребението на брат си.

Определението веднага е било изпратено до затвора в София и до РД "Охрана". Шефът на затвора Десислав Трайков обаче казва, че според наредбата човекът може да бъде конвоиран до болница, но не и до гробищата. Часове по-късно аналогично писмо изпраща и Манчев.

След като беше глобен, той обжалва наказанието си, а съдия Тодорова отхвърля жалбата му. 

Манчев обжалва пред АССГ, но съдът оставя наказанието в сила. Представен е и анализ на нормативната уредба, като изрично е посочено йерархичното старшинство – Конституция, Конвенция за правата на човека, Закон за съдебната власт, Закон за МВР, Правилник за устройството и дейността на Главна дирекция „Охрана”, Инструкции за конвоирането, издадени от министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието, и „Правила за условията и реда за осъществяване на конвойната дейност от служители на Главна дирекция „Охрана”. 

Съдът отказва да намали глобата за Манчев, като изброява, че тя е наложена за неизпълнение на съдебен акт, което е и престъпление, но също така и за нарушение на конвенцията, за което вече България веднъж е била осъдена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови