Нетърпимо е съдебните решения да нямат значение за правосъдното министерство

Случаят с отказа на шеф на съдебната охрана да конвоира задържан до гробищата е ярък пример за това, пише съдия Мирослава Тодорова до Янаки Стоилов

OFFNews 28 септември 2021 в 15:35 3875 0

Необходима е промяна на разбирането на държавната администрация за практическите измерения на върховенството на правото, пише съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова в отворено писмо до министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Според нея има дефицити в правната култура, които могат да се преодолеят с по-качествен подбор на кадрите, обучения и анализ на съдебната практика.

Мирослава Тодорова дава конкретен пример за разминаване между решения на съда и прилагането на практиката със случая с шефа на Регионалната дирекция "Охрана"-София Александър Манчев, който отказа да изпълни съдебно нареждане да организира конвой на задържан, за да погребе майка си. Заради това Манчев е глобен с 2000 лв. Тодорова се обръща към тогавашния правосъден министър Десислава Ахладова по казуса без особен успех.

Предисторията

В края на миналата година българинът е задържан заради производство за изпълнение на присъда в Албания, където е бил осъден за кражба. Делото в СГС е разгледано от съдия Тодорова, която получила молба от задържания да му бъде разрешено да присъства на погребението на майка си на 5 декември 2020 г. Тодорова разрешава той да бъде конвоиран до Централните софийски гробища, като в определението си напомня решението на съда в Страсбург по делото "Вецев". По него България беше осъдена да плати на затворник 1500 евро, защото не е бил пуснат на погребението на брат си.

Определението веднага е било изпратено до затвора в София и до РД "Охрана". Шефът на затвора Десислав Трайков обаче казва, че според наредбата човекът може да бъде конвоиран до болница, но не и до гробищата. Часове по-късно аналогично писмо изпраща и Манчев.

След като беше глобен, Манчев обжалва наказанието си, а съдия Тодорова отхвърля жалбата му. Манчев обжалва пред АССГ, но съдът оставя наказанието в сила.

Без промяна

От сегашното писмо на Мирослава Тодорова до Янаки Стоилов става ясно, че Александър Манчев е платил сумата, но от това нищо не следва, тъй като в дирекцията продължават да смятат, че не са длъжни да изпълняват съдебни разпореждания. По време на водените дела са приложени резултати от вътрешна проверка по случая, от които става ясно, че няма нарушения. Напротив стига се до заключението, че ако глобеният е изпълнил разпореждането на съда, началниците му могат да го приемат за нарушение.

"Нетърпимо е обаче съдебните актове, осъдителните решения на ЕСПЧ и резолюциите на Комитета на министрите на Съвета на Европа с повтарящите се констатации, че България отказва да изпълнява решенията на ЕСПЧ, съответно да преодолява предпоставките за бъдещи нарушения на основните човешки права, да нямат значение за Министерството на правосъдието", пише съдия Тодорова.

Решението

Според съдия Мирослава Тодорова единственото ефективно решение "да се спре устойчиво необратимо ценностната девалвация, е диалогът с гражданското общество и подходяща просветна работа". И добавя, че трябва да бъде направен компетентен анализ на всички осъдителни решения на съда в Страсбург по българските дела с конкретни предложения за изпълнението на всяко от тях, обучение на кадрите и концепция за ценностен подбор за ръководните длъжности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови