Прокуратурата задължава общините да забраняват шума по-рано

OFFNews Последна промяна на 17 август 2017 в 10:54 17039 2

Прокуратурата задължава общините да забраняват шума по-рано

Прокуратурата е констатирала нарушения в общинските наредби по Черноморието, с които забраната за вдигане на шум е валидна от по-късен час, отколкото е заложено в  Закона за защита от шума в околната среда. От Върховната административна прокуратура (ВАП) припомнят, че според  чл. 16 а, ал. 2 от закона не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00 ч.

От прокуратурата уточняват, че са "изследвали наредбите" на територията на няколко общини по Черноморието. За тази цел прокурорите са се запознали с наредбите, публикувани на съответните интернет страници" на общините Шабла, Каварна, Варна и Несебър. С тях са установени разрешения, с които е въведен по-късен час, до който е разрешено озвучаването.

Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави, уточняват от прокуратурата.

От прокуратурата ще отправят предписания на съответните общини за си коригират "незаконосъобразните разрешения" така че да бъде спазен законът и "за създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11959

2

Nick F

17.08 2017 в 14:16

Хмм за заведенията добре, а за физическите лица ? Дето са решили да си отпразнуват рождения ден с фоерверки като за национален празник в 12 часа през нощта ? Или са поканили "жива" музика от 22:00 до 05:00 ?

8015

1

Пламък Огнен

17.08 2017 в 12:20

Наказания за "незаконосъобразните разрешения" няма ли да има ?