Прокуратурата проверява незаконна сеч в Разлог

OFFNews 11 август 2020 в 12:51 3113 0

Прокуратурата в Разлог се е самосезирала по повод данни за незаконна сеч на дървета в горския фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“.

Назначена е проверка за големия брой на отсечени дървета, високата им стойност и размера на причинената вреда, както и времето на констатиране на сечта.

Изясняват се обстоятелствата за конкретни случаи на незаконна сеч в периода 15 май–29 май в охранителните участъци „Тишето“, „Мразеница“, „Катарино“, „Раплево“. За тях са били образувани прокурорски преписки, в това число и след депозирани сигнални писма на директора на териториалното поделение на горското стопанство в Разлог.

Досега е известно, че в резултат на незаконни действия са били отсечени 983 бял и черен бор, ела и бук само за период от две седмици.

Прокуратурата е възложила проверка на длъжностни лица при Регионална дирекция по горите Благоевград и Югозападно държавно предприятие. Тя трябва да обхване изпълнението на изискванията на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове за осъществяване на сеч в горския фонд и упражнявания от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ контрол в тази насока.

Прокуратурата настоява за доклади за давността на отсичане на дърветата по всички констатирани с протоколи случаи. Освен това трябва да се установят кои длъжностни лица при териториалното поделение са отговаряли за охранителните участъци, в които била констатирана незаконната сеч. Предстои да се изясни дали има нарушения от служители. Прокуратурата е изискала информация и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на допуснатите нарушения, както и за санкциониране на виновните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!