Прокуратурата отрече да е допуснала израелски експерт на мястото на инцидента с Гешев

OFFNews 12 май 2023 в 12:11 3807 3

взрив

Снимка БГНЕС

Мястото на т.нар. атентат срещу Иван Гешев.

Софийската градска прокуратура постави отново в неловка ситуация зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който обяви, че на мястото на т.нар. атентат срещу Иван Гешев е бил допуснат израелски експерт.

В специално изявление на СГП изрично се подчертава, че "наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица". И се допълва, че не са били допуснати на местопроизшествието "лица, които нямат право да бъдат там".

"Новините" за участието на израелския експерт останаха да висят в пространството след думите на Сарафов, че въпросния експерт е бил доведен на мястото от заместника му Ясен Тодоров и по заръка на Гешев. Не стана ясно нито неговото име, нито по какъв повод и по чие искане се е оказал на местопроизшествието. МВР и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев прехвърлиха топката за обяснения към прокуратурата. 

Малко по-късно Сарафов поиска оставката на заместника си в НСлС Ясен Тодоров.

За първи път Сарафов изпадна в неловка ситуация, когато се оказа, че Гешев не е пътувал с децата си и никой от семейството му не е бил в риск. Наложи се шефът на националното следствие да излезе с обяснения, че е бил подведен от Гешев. След това Сарафов призна, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политически води и трябва да излезе от тях и че той самият не желае да носи чужди грехове.

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", се казва в съобщението на прокуратурата.

По-късно от СГП уточниха, че "на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването". 

От там обясняват още, че ръководството и надзорът върху разследването за инцидента се води от екип от трима обвинители, които са определени на принципа на случайния подбор.

Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там. Те са издали постановление за неразгласяване без разрешение на материали от воденото разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

12.05 2023 в 15:33

Под снимката - "Мястото на т.нар. атентат срещу Иван Гешев"

По-правилно би било :
"Мястото на т.нар. атентат срещу т.нар. главен прокурор Иван Гешев на т.нар. държава България"

-529

2

6екеr4о

12.05 2023 в 13:57

Не по-врат, ами по шия, не бил допуснат израелски експерт, ама той бил на местопрестъплението!?

Гешефтурата ептен се оцапа...

14469

1

случайно прочетох

12.05 2023 в 13:33

"....може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", се казва в съобщението на прокуратурата."

А изобщо случило ли се е нещо, с което да се занимават медиите и обществото?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика