Председателстващият ВСС: Добре е да има повече от един кандидат за шеф на ВКС

OFFNews 01 октомври 2021 в 11:15 1219 0

Добре би било да има повече от един кандидат за наследник на Лозан Панов начело на Върховния касационен съд, обяви председателстващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред БНТ.

По закон възможност да номинират кандидати имат не по-малко от трима членове на Съдийската колегия на ВСС, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието. Преди дни служебният правосъден министър Янаки Стоилов намекна, че може да предложи претендент за ВКС, ако "има кандидати, които се подкрепят от обществото и от съсловните организации".

Според Магдалинчев няма забавяне на процедурата, чийто старт бе даден вчера, тъй като мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари догодина. На 7, 14, 21 и 28 октомври е времето за номиниране на претенденти. За 14 януари е насрочен изборът на председател на ВКС.

"Изборът на г-н Панов за председател на ВКС беше в резултат на номинация от членовете на тогавашния Висш съдебен съвет. След това изборът на г-н (Георги) Чолаков като председател на ВАС беше номинация на Пленума на ВАС. Главният прокурор беше номинация на Прокурорската колегия на ВСС. Изборът за председател на ВКС не е предрешен. Възможно е дори да няма избор", коментира Боян Магдалинчев. 

Той напомни, че Пленумът на ВСС, органът, който избира тримата големи в съдебната система, има правото да преценява качествата на предложените кандидати. Но няма ангажимент непременно да избере някой от тях. Освен това ВСС в момента е в намален състав с дефицит от трима души. Двамата представителите на Съдийската колегия Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които напуснаха съвета през лятото, и Пламена Цветанова, назначена за заместник на Иван Гешев.

Има и още нещо - президентът може да забави указа за назначаване на председател на ВКС.

Магдалинчев обясни, че няма драма, ако не бъде избран кандидат. В този случай Пленумът на ВСС възлага на някой от зам.-председателите на ВКС да изпълняват функцията на шеф на съда до избора на нов титуляр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews