Янаки Стоилов намекна, че може да предложи наследник за поста на Лозан Панов

Правосъдният министър ще внася свой законопроект за специализираното правосъдие

OFFNews 21 септември 2021 в 12:19 5646 0

Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да издигне собствена кандидатура за шеф на Върховния касационен съд. Процедурата започва в четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния ръководител на ВКС Лозан Панов изтича през януари 2022 г.

"Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на главния прокурор - само един кандидат. Самоцелно нямам амбиции да предлагам, но ако има кандидати, които се подкрепят от обществото и от съсловните организации, бих ги издигнал", посочи министърът, но уточни, че не иска да влиза в капана с намесата на изпълнителната в съдебната власт.

По закон право да номинират кандидати имат поне трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Ръководителят на Бюрото за защита на свидетели, което премина от главния прокурор към правосъдното министерство със законови промени, няма да бъде сменен. По думите на Стоилов амбицията му е истинското преминаване на бюрото да стане до седмици, но отказа да отговори на въпроси как на практика това ще се случи, защото ставало въпрос за решаването на технически проблеми. С прехвърлянето на бюрото ще бъде отнета и охраната на главния прокурор Иван Гешев, който досега се ползваше от услугите не само на бюрото, но и на НСО и по закона за МВР.

"За тази цел проведох среща както с главния прокурор, така и с ръководителя на бюрото, за да бъдат уточнени действията. Предстои законът да бъде публикуван. Днес преподписах указа, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието", посочи Янаки Стоилов.

Министърът очерта и приоритетите пред ведомството за втория си мандат. Според него те не са нови и са свързани с укрепване на държавността и служба на гражданите. На първо място посочи  подобряване на обслужването на граждани и фирми, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване взискателността към нейната работа.

Стоилов ще предложи по-гъвкав начин за премахване на спецсъда и спецпрокуратурата, който сега ще бъде отразен в законопроект, "така че да се запазят положителните страни на специализираното правосъдие със създаване на съответни отделения и отдели в апелативните райони".

Той подчерта, че една от основните цели е подобряване на стопанисването на държавното имущество, включително в Държавно предприятие фонд "Затворно дело", откъдето зависят и поръчките за затворите. Той даде за пример как на външни правни кантори са плащани хонорари от 140 000 лв. за процесуално представителство по дела, както и за анализ на нормативната уредба и юридическата правоспособност.

Стоилов отчете още, че вписването на сделките в Имотния регистър вече става без забавяне - в рамките на ден-два, което рязко намалява възможностите за имотни измами.

Наваксва се и с внасянето на финансовите отчети на търговските дружества. Успех е и ускоряването на процедурата по придобиване на на българско гражданство.

"За 3 месеца 7600 лица са обслужени, като са получили удостоверения. Това е с около 5500 повече от лицата за цялата 2020 г. Премахнати са посредниците, стремим се за подобряване на взаимодействието с ДАБЧ", каза Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови