Пребитият студент Евгени Марчев е незаконно задържан на протестите, реши съдът

OFFNews 26 ноември 2021 в 21:03 3767 0

Пребитият студент Евгени Марчев е задържан незаконно по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., реши Софийският районен съд, цитиран от "Медиапул".

Пред Районния съд от МВР твърдят, че полицията не се е нуждаела от достатъчно доказателства, за да арестува Марчев, но в рамките на делото става ясно, че полицията не е имала никакви доказателства за ареста му. 

Шокиращите кадри от 10 юли, на които се вижда как полицаите завличат хора към Министерски съвет, бяха публикувани в социалните мрежи ден по-късно. На кадрите се виждат поне двама паднали на земята младежи, които полицаите ритат жестоко.

"Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода", пише в решението на съда.

Наказан за побоя на Марчев беше полицаят Андон Андонов, който по-късно напусна МВР и започна работа в Бюрото по защита, което беше под ръководството на главния прокурор. Андонов получи "най-тежкото" наказание след побоите по време на протестите - забрана за повишаване за срок от две години.

Експертизата на пребития студент тогава показа, че той е получил отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош с "изразена болкова симптоматика", рамото и бедрото и множество охлузвания по цялото тяло. Той самият разказа как са го влачили и удряли - "в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, като очаквах някой от техните колеги да се отзове, но нищо такова не се случи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика