Студентът Евгени Марчев: Повалят те и се опитват да те премажат. Нахвърлят се като глутница вълци (допълнена)

Прокуратурата ще проверява тепърва кадрите и ще прецени дали да се самосезира

OFFNews 14 август 2021 в 20:17 9931 9

Хващат те, повалят те на земята. И вече опитват да те премажат. Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци. Това разказа студентът Евгени Марчев пред Нова тв за нощта на протеста миналата година, когато той е пребит и арестуван.

Кадрите бяха показани в петък във Временната комисия за полицейското насилие и предизвикаха вълна от възмущение на политици и граждани. Във видеото се вижда как полицаи влачат и пребиват младежи, сред които и едно момиче. Девойката, чиято блуза е разкъсана, е снимана от униформените. Вижда се и как полицайка удря беззащитни млади хора. 

"Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозния момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР", посочи студентът.

Според него арестите и насилието тогава са били целенасочени - да всеят страх и да потушат протестите. А кадрите са били умишлено укривани.

"Трябвало е да ги скрият. Било е в тяхна полза да ги скрият. Тогава опитаха по всякакъв начин да потулят случилото се. И до някаква степен със сигурност успяха, понеже ние нямахме по никакъв начин как да докажем какво се е случило. Беше дума срещу дума", бе категоричен Марчев.

Според органите на реда тогава полицейско насилие не е имало, а някои от полицаите бяха наказани със забележка.

"На първо място е унижението. Размятат те, тъпчат те и те мачкат, защото си отишъл на протест. Лично аз не съм влизал в контакт с нито един полицай и не съм мятал нищо по тях”, добавя Евгени.

До момента няма никаква реакция от прокуратурата. Опитите на OFFNews да получи коментар бяха неуспешни. В понеделник държавното обвинение ще провери дали излъченото в НС видео с брутални кадри на насилие от полицаи над протестиращи е било обект на анализ от прокуратурата. Ако не е било, прокуратурата ще се самосезира, за да го провери, съобщава "Сега". Говорителят на главния прокурор обяснил пред сайта, че е в отпуск и ще коментира в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

9

L_SD

15.08 2021 в 10:50

Просто ме е срам като гледам, че има хора, които оправдават бруталността на полицията в първия ден на протеста. Тогава още нямаше никакви провокации към полицията. Те дойдоха по-късно и въобще не бяха от протестиращите.

2602

5

Г-н Колев

15.08 2021 в 09:04

Това наистина е един от срамните моменти за българската демокрация, заметени услужливо под килима от Гешев. Слава Богу, че сега може да им се държи сметка. Оставки и съд за Гешев, съд за Маринов и уволнение и съд за всички от кадрите.

6145

4

kokoten

15.08 2021 в 03:41

Ами то се вижда колко са яки децата дето са пребили отначало униформените...Стефчо,ти верен последовател на мутрата и сатрапитре му,трябва да замълчиш поне сега при гледането на тези материали...нормален човек просто няма какво да каже...

23293

3

Стефан

15.08 2021 в 01:00

Ми, когато някви възяки "деца" се опитват да пребият някви униформени, които са на работа, все пак, и също имат деца, които ги чакат вкъщи ...
В ония дни протестуиращите скачаха на бой и на мирни граждани. Ченгетата трябваше да ги черпят кафе и локум ли, или как?

8053

2

DARTH VADER

14.08 2021 в 21:13

САМО ПИТАМ....

8053

1

DARTH VADER

14.08 2021 в 21:13

НЯКОИ ПОМНИМ ГРАДИНКАТА ПРЕД КРИСТАЛ...ДАЛИ ФИЛМЪТ НЕ СЕ ПРОЖЕКТИРА ОТНОВО..