Окончателно: Не 3 години затвор, а 3 години условно за Филип Златанов

OFFNews 29 октомври 2015 в 19:50 7700 7

Филип Златанов

Върховният касационен съд намали ефективната присъда на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Вместо три години и шест месеца ефективно Златанов получава три години условно с петгодишен изпитателен срок по обвинението за неправилно администриране на преписки в комисията.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

На 3 април миналата година Филип Златанов бе осъден от Софийския градски съд на три години и шест месеца затвор. През декември 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдата му.

Златанов беше осъден заради непубликуването на информация за проверка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата заместник-шефка на Комисията за финансов надзор и бивш президентски съветник Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси.

Записките в прословутия му черен тефтер, в който имаше инициали, съвпадащи с имена на действащи политици, указания как да се действа по различни преписки за конфликт на интереси, били "цитати от негови телефонни разговори, включително и с политици, както и цитати от преписки, които му били направили впечатление", каза Златанов пред съда през март 2015 г.

Пред медиите Златанов отказва да каже с кого е говорил по телефона и цитати от кого са изразите "да се оправи и да се удари", но категорично отрича това да са били поръчки, които той е трябвало да изпълни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови