Окончателно: България ще прати на Ердоган кюрд, осъден за членство в ПКК

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2019 в 15:23 3610 0

Софийският апелативен съд (САС) реши окончателно да екстрадира в Турция осъдения турски гражданин от кюрдски произход Илхан Карабаг. 

След множество отлагания, днес САС потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) от 9 април т.г. за екстрадицията на Карабаг. Той е осъден на 3 години и три месеца затвор в Турция за членство в считаната от турските власти за "терористична организация" Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Карабаг иска да остане в България, за да избегне политическа репресия. Пред магистратите адвокатът му подчерта, че в турските затвори доказано съществуват практики на изтезания, убийства и малтретиране на задържаните под стража, като това се посочва и в доклад на Европейския парламент от 2017 г.

Според съда обаче тези доводи са неоснователни.

"Ние не сме терористи, а кюрди. Не ме връщайте обратно, ако имате съвест", обърна се Карабаг към магистратите днес.

Защитникът му още посочи, че в момента паралелно в Софийския административен съд тече производство, в което той се бори да получи убежище в България, като искането му за международна закрила ще бъде разгледано утре. 

Както нашият репортер Вилдан Байрямова разказа, според изпратените от турските власти на българския съд документи, Карабаг е извършил престъпление като се е присъединил към "терористичната организация" ПКК на територията на Ирак, където преминава през военно и идеологическо обучение. След като действа на територията на два района в страната, той напуска през 2012 г., но според тях се връща през 2015 г., за да се сражава срещу ПЙД.

Абревиатурата ПЙД в документите обаче обозначава Партията на демократичния съюз, която е клон на същата ПКК, в която той е участвал, само че в Сирия. Това поставя под съмнение твърденията, тъй като няма логика ПЙД да воюва срещу собствената си партия-майка. По думите на Карабаг, той всъщност е воювал срещу Ислямска държава.

Според разследването той е влязъл у нас с фалшива самоличност, като се опитва да напусне страната незаконно през февруари 2017 г. и без да е поискал закрила от България. От 15 март 2017 г. Карабаг е регистриран в Държавната агенция за бежанците, като малко по-късно пак прави опит да избяга. За това той изтърпява наказание от общо 8 месеца зад решетките. 

Според постановеното от съда, той представлява "рисков фактор" в България и Европейския съюз и е трябвало да поиска убежище още с влизането си в страната. Карабаг е осъден за членството си в ПКК, което е определено от съда като "тежко криминално престъпление", а не политическо такова. 

Делото бе отлагано многократно поради липсващи или непреведени документи, но на почти всички четения в залата присъстваше и турски дипломат. Това, според правозащитниците, е "груб натиск над решенията на българския съд и има пряко влияние върху решението на СГС от 9 април 2019 г. за екстрадицията на Илхан Карабаг". Неговото присъствие в залата притеснява и потенциални свидетели, които биха защитили Карабаг, но също са напуснали южната ни съседка и отказват да рискуват среща с представител на турските власти.

Турският дипломат бе в залата и днес. Решението на съда този път обаче е окончателно и не подлежи на обжалване, въпреки че единият съдия от състава го е подписал с особено мнение (т.е. не е бил съгласен). Карабаг ще остане в българския арест до предстоящата му екстрадиция от страната. Делото му за поисканата закрила предстои утре, очаквайте подробности по случая.