НСО пропуснали да уведомят прокуратурата за инцидента с Панов

OFFNews 07 юни 2017 в 14:24 4899 2

НСО пропуснали да уведомят прокуратурата за инцидента с Панов

Националната служба за охрана (НСО) не е уведомила прокуратурата за инцидента с Лозан Панов. Както стана ясно във вторник, болтове от едната гума на автомобила, в който се возил председателят на Върховния касационен съд (ВКС), били развинтени, а два изцяло липсвали.

След среща с президента Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че нито Панов, нито от службата са уведомили прокуратурата за случая. Цацаров разпоредил проверка веднага, след като президентът го информирал за случая.  

„Президентът ме информира, че след като е разбрал вчера за инцидента от колегата Панов е разпоредил незабавно проверка, в качеството си на висшестоящ на националната служба за охрана. Тази проверка е в ход и е интензивна“, каза главният прокурор. В същото време стана ясно, че Военно-окръжна прокуратура се е самосезирала още вчера, след изявление на Панов пред журналисти, в което той само загатва за случая.

В сряда военни прокурори са започнали проверка и са снели обяснения. Иззети са данни за автомобила, включително и да техническия му преглед.

По нареждане на президента се извършва съответната проверка от НСО, по мое разпореждане и след сезиране от пресата военна прокуратура проверя това. Резултатите ще бъдат публични, каза Цацаров. 

Мен не ме е страх. В тази професия място за страхливи няма. Поемам ангажимент и ще разговаря с колегите от военната прокуратура всички резултати от проверката да са публични, каза още главният прокурор.

По думите му НСО и началника на службата е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само Прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на президента.

В началото на май председателят на ВКС не скри, че се притеснява за живота си. Той коментира заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което той и негови колеги поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да даде пояснения около срещата си в ЦУМ с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. По същото време маскирани младежи хвърлиха окървавени агнешки главички пред сградата на съвета - като асоциация с опозицията на главния прокурор във ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови