Лозан Панов: Политиците се сещат за независимостта на съдебната власт, когато са в опозиция

ВСС решава днес кога да започне процедура за избор на нов ръководител на ВКС

OFFNews 23 септември 2021 в 09:53 1458 0

Председателят на Висшия касационен съд Лозан Панов няма да издигне кандидат за свой наследник, защото това ще минира неговия избор, обясни самият Панов в интервю за бТВ.

Мандатът на сегашния шеф на съда изтича на 10 февруари догодина, а днес Висшият съдебен съвет ще реши кога да започне процедурата за избор на нов ръководител на ВКС, която ще продължи 6 месеца. В края й ВСС ще гласува кой да е новият председател на ВКС. Заедно с главния прокурор и шефа на ВАС той е член по право на Висшия съдебен съвет.   

"Няма да номинирам никого, защото смятам, че със самата моя номинация ще минира неговия избор, предвид конфигурацията на ВСС. Това обаче, което мисля и е важно - да се видят кои ще бъдат кандидатите, и когато се видят, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище", заяви Панов.

Той отказа да коментира в какъв вид е намерил и как оставя ВКС, но даде да се разбере, че управляваният от него съд си е позволявал да изразява различно мнение за разлика от други.

"Смея да твърдя, че в една демократична институция като съд, особено върховен съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно убеждение, е част от единството на този съд", посочи Лозан Панов.

Не би подкрепил шефа на ВАС Георги Чолаков за председател на ВКС, защото смята, че трудно ще събере данни за пенсиониране. 

"Не бих подкрепил такава кандидатура", бе категоричен Панов.

На въпрос дали политиката влияе върху избора на тримата големи в съдебната система председателят на ВКС отговори, че управляващите мислят за съдебната система само когато са в опозиция - "тогава на тях им трябва независима съдебна система".

Лозан Панов остро разкритикува пасивността на президента Румен Радев, който изживял своя катарзис едва когато преторианците на Иван Гешев влязоха в сградата на "Дондуков" 2. 

"Спомняте ли си "Цумгейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на господин Цацаров като главен прокурор на Република България. Припомнете си, тогава той каза: "Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България". Всъщност години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо казах и вече няколко пъти - не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрук, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към господин Цацаров. Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели дебати за промяна на Конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В настоящия момент нищо не се е променило", напомни Лозан Панов.

Той обясни и защо няма да е кандидатът на "Демократична България" за президент на вота на 14 ноември - защото "с начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови