Кметът на пловдивския район Западен също обвинен за "зоокъта"

OFFNews 27 февруари 2017 в 11:44 3419 1

Кметът на пловдивския район Западен също обвинен за

Специализираното звено „Антикорупция“ - СГП е привлякло като обвиняем кмета на пловдивския район "Западен" Димитър Колев. Заедно с кмета Иван Тотев той е обвинен в престъпление по служба за строителството на т. нар. зоокът. Според прокуратурата Колев е помогнал на Тотев да извърши престъплението, с което общината е ощетена с близо 1 млн. лв. 

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета на общината Иван Тотев в извършването на престъпление по служба, уточняват от прокуратурата. Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това. Според държавното обвинение район "Западен" не е бил страна по договора за строителство, който община Пловдив е сключила с изпълнителя на реконструкцията на "Зоокът" - гр. Пловдив - „Запрянови 03“ ООД. Районният кмет не е бил и възложител на поръчката. Възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон. Възложителят или упълномощено от него лице осигурява всичко необходимо за започване на строителството, уточняват още от прокуратурата.  

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж. 

Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!