Заместник на Тотев е обвинен, че помогнал за източване на община Пловдив

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2017 в 13:50 1403 0

Заместник на Тотев е обвинен, че помогнал за източване на община Пловдив

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски за престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета Иван Тотев. 

Събраните до момента доказателства показват, че Кацарски се явява помагач на Тотев по случая с изграждането на зоокът в Пловдив, с което общината била ощетена с 1 млн. лв. Прокуратурата твърди, че на 28 юли 2014г. Кацарски умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“. 

Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за председател на комисията, която отговаряла за провеждането на обществената поръчка за строежа на зоокъта. В нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) той предложил на кмета откритата процедура да бъде прекратена. По този начин той е дал възможност на кмета да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив, уточняват от прокуратурата.

Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ -СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !