Катаджии в София на съд, мамили при регистрация на коли

OFFNews 20 август 2015 в 14:36 3761 0

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни облаги от регистрация на МПС с пренабити номера или без документи, „подмладяване“ на автомобили, вписване на леки коли като товарни. 

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Цветелин Цветков – в качеството му на полицейски инспектор в „Идентификация и технически контрол“ на сектор „МПС“ към „Пътна полиция“-СДВР, Антон Ангелов – механик технически контрол в същата служба, Желязко Калинов – посредник в намирането на собственици на проблемни МПС, и Никола Димитров –участникът в групата, изработвал неистински чужди документи, с които автомобили и мотоциклети втора ръка са били неправомерно регистрирани. На Цветков, Ангелов и Димитров са повдигнати обвинения за съставяне на неистински официални документи и за използването им като доказателство за неверни обстоятелства.

Според обвинителния акт групата е действала от 1 октомври 2012 г. до 13 февруари 2013 г. при строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Желязко Калинов е откривал собственици на проблемни МПС, готови да платят различни суми за регистрирането им. Цветелин Цветков насочвал въпросните МПС в определен ден и час към канала за идентифициране и технически контрол, на който е работел Антон Ангелов, а Никола Димитров изработвал при нужда фалшиви чуждестранни талони, с които „проблемните“ моторни превозни средства да бъдат регистрирани в България.

Така, срещу „такса“ от 500 лева, автобуси, произведени през 1994-1995 г., са били регистрирани като излезли от завода през 2001 г. Срещу 400 лева Порше „Кайен“ е бил вписан в регистъра като „товарен“ (за да се намали данъкът) и без номер на двигателя, тъй като съществуващият е бил манипулиран. 750 лв. е получила групата за регистриране на микробус, който по документи бил „открит фургон“, но на практика е бил хладилен. Групата дори регистрирала мотоциклет „Хонда“ без каквито и да било документи - в талона били вписани данни на друг модел „Хонда“, дадени от продавача на мотоциклета на хвърчащо листче.

В хода на разследването са използвани СРС. Събрани са множество веществени доказателства, в т.ч. чуждестранни бланки за регистрация, печати, ламинатор, компютър със съответния софтуер за изготвяне на неистински документи и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови