МВР отново се похвали със заловени пияни шофьори

OFFNews 19 август 2015 в 11:06 1641 0

178 пияни шофьори са спипани от МВР в рамките на двудневна операция, съобщиха от МВР. Ведомството продължава да вади статистика за ефективността на работата си, на фона на няколко сериозни инцидента на пътя, при които загинаха тийнейджъри.  

Акцията на служителите от „Пътна полиция“ – ГДНП, проведена от 14 до 16 август, бе организирана с цел проверка на шофьорите за правоспособност и за употреба на алкохол.

102-ма от водачите са шофирали с 0.5 до 1.2 промила алкохол, като по този показател най-многобройни са нарушителите в област Бургас – 17. При други 76 шофьори пробите са показали наличие на алкохол над 1.2 промила.

МВР е попаднало и на неправоспособни водачи - общо 164, като най-много са били те на територията на ОДМВР-Кюстендил и Плевен – по 13. В областите Перник, Пловдив и Стара Загора са били по 12, а в Сливен - 10.

Усилията на пътните полицаи за предотвратяване на тежки инциденти и намаляване на пътния травматизъм продължават с проверки и контрол за спазване на правилата на ЗДвП, съобщават от МВР.

Само преди дни бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев критикува статистиката на КАТ, като я определи като нереална. Той дори призова Инспекторатът на МВР да провери кой не си е свършил работата и защо се манипулират цифрите.

Според него в статистиката има очебийни разминавания. В Благоевград има 930 констатирани нарушения на пътя, а в Кюстендил едва 99. Районите са идентични и се намират един до друг, посочи той. Другото, което боде очите са електронните фишове. Във Велико Търново те са 85, а в Бургас, Перник и Кюстендил - 0. В Разград има само 2 електронни фиша. Това означава, че техниката не работи, не се контролира скоростта или никой не я използва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки