Главсекът на МВР смята, че уволнението му ще дестабилизира държавата

OFFNews 22 февруари 2017 в 15:04 9248 4

Главсекът на МВР смята, че отстраняването му цели дестабилизация на държавата

Главният секретар на МВР Георги Костов смята, че отстраняването му цели дестабилизиране на държавата. Той заяви, че ще търси правата си в съда.

По-рано днес стана ясно, че правителството е предложило на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на Костов заради "нарушаване на политическата неутралност". Костов съобщи, че е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е отстранен, съобщава БНР. 

Главният секретар на МВР обясни пред БНР, че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Той допълни, че до момента „не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста.

Решението за освобождаване на Костов беше прието на заседанието на Министерския съвет в сряда. Причината е, че в периода 2015-2016-та година са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа.

"Той е станал причина да бъде нарушен политическият неутралитет, като с това е накърнил интересите на Министерството на вътрешните работи и на обществото, с което е уронил престижа на Министерството на вътрешните работи", заяви министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

"Твърдял е, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали", обясни Узунов.

До назначаването на нов главен секретар длъжността ще изпълнява заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Служебният министър няма да прави номинация и предпочита това да направи редовно избрано правителство. Узунов не отговори защо преди седмица е твърдял, че Костов няма да бъде сменян.

На въпрос дали ще подменя директори на областни управления министърът обясни, че ще оценява дейността на всеки началник по три критерия: постигнатите резултати, лоялност към системата на МВР и третият е професионален опит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови