Парламентът узакони отстраняването на Светлозар Лазаров

Юлиан Христов 11 февруари 2015 в 14:40 12173 15

Парламентът узакони отстраняването на Светлозар Лазаров

С промени в Закона за МВР, които бяха приети на второ четене в парламента днес, депутатите одобриха формално отстраняването от длъжност на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров

Това стана с промяна в изисквания за професионален стаж, който главсекът трябва да има, за да е съвместим с длъжността. В промените е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне пет години на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност. Това автоматично го прави несъвместим с поста.

В същото време беше върнато и правомощието на президента да назначава висшата професионална фигура в МВР. С новия Закон за МВР, който влезе в сила от 1 юли 2013 година, Лазаров беше закован за поста за следващите пет години, без за това да се изисква президентски указ. 

Днес в парламента депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Мерджанов от БСП да отпаднат новите изисквания. 

Промените възстановяват ГДБОП, която при Цветлин Йовчев беше изведена от МВР и вкарана в ДАНС, което, според мотивите на вносителите на новите текстове, "превърнаха тази служба в опасен мастодонт с мега-правомощия". ДАНС ще бъде "разтоварена" от възможността да подслушва, като дирекцията за технически операции ще отиде в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). ДАНС ще бъде лишена и от възможността да извършва разследвания по смисъла на НПК, както и да притежава полицейски правомощия. Възстановява се и Главна дирекция „Национална полиция“. Също така се възстановява конкурсното начало при назначаването на ръководни кадри.

С новите текстове се създава фигурата на административен секретар на МВР. Той ще отговаря за административните дейности, свързани с новата категория държавни служители в МВР.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!