Quantcast

Парламентът узакони отстраняването на Светлозар Лазаров

Юлиан Христов Последна промяна на 11 февруари 2015 в 14:40 11121 15

Парламентът узакони отстраняването на Светлозар Лазаров

С промени в Закона за МВР, които бяха приети на второ четене в парламента днес, депутатите одобриха формално отстраняването от длъжност на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров

Това стана с промяна в изисквания за професионален стаж, който главсекът трябва да има, за да е съвместим с длъжността. В промените е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне пет години на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност. Това автоматично го прави несъвместим с поста.

В същото време беше върнато и правомощието на президента да назначава висшата професионална фигура в МВР. С новия Закон за МВР, който влезе в сила от 1 юли 2013 година, Лазаров беше закован за поста за следващите пет години, без за това да се изисква президентски указ. 

Днес в парламента депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Мерджанов от БСП да отпаднат новите изисквания. 

Промените възстановяват ГДБОП, която при Цветлин Йовчев беше изведена от МВР и вкарана в ДАНС, което, според мотивите на вносителите на новите текстове, "превърнаха тази служба в опасен мастодонт с мега-правомощия". ДАНС ще бъде "разтоварена" от възможността да подслушва, като дирекцията за технически операции ще отиде в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). ДАНС ще бъде лишена и от възможността да извършва разследвания по смисъла на НПК, както и да притежава полицейски правомощия. Възстановява се и Главна дирекция „Национална полиция“. Също така се възстановява конкурсното начало при назначаването на ръководни кадри.

С новите текстове се създава фигурата на административен секретар на МВР. Той ще отговаря за административните дейности, свързани с новата категория държавни служители в МВР.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 09:50

Не ме интересува на какви измислени условия отговаря! Този наглец неколкократно доказа колко е некадърен, заради него умря човек и пострадаха много хора! Да се маха!

11.02 2015 в 23:44

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще остане на поста си и след приемането на новия Закон за МВР.

Няма да се сбъднат очакванията за смяна на висшата професионална фигура в МВР, въпреки че новият закон увеличи изискванията пред кандидатите. Досега условието бе 7 г. професионален стаж, 1/3 от които - на висша ръководна длъжност. Според приетия днес закон главен секретар може да е лице, работило в системата 10 години, половината от които - на ръководна длъжност.

Светлозар Лазаров отговаря и на двете условия, тъй като освен стажа си на главен секретар е завеждал и отдел в ДАНС, което е достатъчно по новите текстове.

11.02 2015 в 22:15

Според проучване на БНТ, Светлозар Лазаров отговаря на изискванията на новия закон за поста, който заема. Интересно виe правили ли сте проуване или за пореден път днес просто си пишете, новини да има.

11.02 2015 в 21:33

Хахахах как му го начукаха на тоя глупак комунистически, дето е по-гьон сурат от говедото Орешарски.

11.02 2015 в 17:14

2009 година Боко вместо да направи ДАНС работеща, сменяйки старите кадри я запази и даде възможност много хора на депесарския библиотекарски институт да заемат възлови места н системата на националната сигурност.Време е да разкара тия Писанчевци Мисанчевци и да сложи необвързани хора с доказани биографии.Да не повтаря стари грешки.Почва да ни писва от тия обвързаности мвр-прокуратура-съдебва власт и от горе генерала от Банкя нищо да не предприема и да се прави на ни лук ял ни лук мирисал.

11.02 2015 в 16:42

Е, никак не са прави. Защо го отстраняват този симпатяга?

11.02 2015 в 15:35

Суверена ясно е посочил кой е Но:1 !
Tака, че останалото малцинство ще трябва да търпи !
------

Маймуно - малцинство не са 90% от имащите право да гласуват, а онези 10% промити глупаци като теб, които дадоха на мутрата втори мандат да продължи кражбите. Ходи се почерпи за новите 16 милиарда дълг с които общо стават над 28. Шефчето ще ти увеличи заплатата. Ще ти дава по два банана - единия за да ти топли отзад.

11.02 2015 в 15:26

Емо, спомни си какви бяха "протестиращите" тогава. Наркоманизирани лумпени и купени ултраси. Полицията даже много меко пипаше, трябваше да ги размажат по улиците.

11.02 2015 в 15:20

Защо никой не иска да си спомни, че полицията би протестиращи по времето на правителството на Борисов.

11.02 2015 в 15:13

Махайте веднага това говедо което нареди да се бият протестиращи, а сега се прави на професионалист. Писначев наглата депесе муцуна също !