Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев пред прокурорите в Бояна: Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина

Присъстващите се обявиха против опитите за политическа намеса, която според тях ще накърни независимостта им

OFFNews 24 август 2020 в 11:46 8894 7

Снимка БТА

Иван Гешев

Ние сме мафия, защото внесохме в тъмнината светлина, с дела, а не с думите, както е заветът на Апостола на свободата Васил Левски.

Tова заяви главният прокурор Иван Гешев по време на Националното съвещание на Прокуратурата на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежкото нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз", което се провежда в резиденция "Бояна".

На съвещанието са 700 прокурори и следователи.

Снимка: БТА

Преди и по време на събитието активисти на "Да България" протестират с искане за оставката на главния прокурор. На място има засилено полицейско присъствие за осигуряване на обществения ред. Има и един арестуван.

Съвещанието започна с химните на Република България и на ЕС. Главният прокурор заяви, че прокуратурата е подложена на атаки от всякакъв характер и е наричана мафия, защото не допуска двойни стандарти - едни за хората с влияние и останалите българи, защото се е справила с телефонните измами, защото кражбите са намалели, защото с уведомление на прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината.

По думите на Иван Гешев прокуратурата е наричана мафия още заради това, че е спряла процеса България да се превърне в бунище и е арестувала наркопласьори, както и закрилящи ги полицаи. Иван Гешев отбеляза и че прокуратурата, за пръв път след промените през 1989 г., е повдигнала обвинение на действащ министър и зам.-министър, както и че заради внесени в съда дела в чужбина се укриват едни от най-влиятелните хора.

"Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите, и това е единственото важно. Означава, че си вършим добре работата", добави Гешев.

Според него са "нормални" политическите атаки и опитите да бъде унищожена прокуратурата, макар и под прикритието на борба за демокрация, при тези обстоятелства.

"Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия, а тя - е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура", заяви още Иван Гешев.

„Върховенството на закона не се постига със злонамерено рушене на институциите. До какво ще доведе очевидно целеното „изваждане“ на прокуратурата от съдебната власт? Повече независимост? Едва ли. Защо никой от високоговорящите по темата не обясни как това ще се случи с поставянето ѝ в подчинение на изпълнителната власт?“, попита в изказването си Галина Андреева, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

„Аз не съм работил нищо друго, освен прокурор. Искам да заявя, че съм изпълнявал задълженията си отговорно, принципно и честно. Аз самият не се чувствам „мутра“. В работата ми т.нар. в този обществен диалог „мутри“ не са имали никакво влияние. Мога смело и с чиста съвест да заявя, че в прокуратурата работят огромен брой съвестни и принципни колеги, които са гаранция за сигурността на всеки гражданин и на обществото като цяло“, обърна се към колегите си Милчо Генжов, прокурор в Окръжна прокуратура – Габрово.

След главния прокурор започнаха изказвания на прокурори. Всички те до момента звучат в духа на реториката на Иван Гешев. Основната теза е, че има политически натиск над прокуратурата и опит да бъде отнета нейната независимост, защото тя се бори за законност, вкл. срещу олигарси. Водещ на събитието е говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Мишената, уважаеми колеги, не е прокуратурата като цяло. Мишената е всеки един от нас", заяви районният прокурор на Кюстендил Ивайло Илиев по повод казаното "от един политик от 3-ти август" за рекадруване в прокуратурата.

Прокурор Валентина Маджарова, и.ф. на административен ръководител на Специализираната прокуратура, заяви пред участниците в Националното съвещание на ПРБ, че причината за поредното повдигане на въпроса за „реформиране на прокуратурата“ е, че с работата си магистратите са засегнали интересите на много лица, считали себе си за недосегаеми. „Навсякъде, където съществуват специализирани прокуратури, прокурорите са атакувани както от медиите, така и от обвиняемите лица, като целта е една – да бъдат дискредитирани. Навсякъде по света, при дела за корупция по високите етажи на властта, както и такива за сериозни финансови злоупотреби, влиянието на медиите и политиците е много сериозно. Разбира се, обвиняемите навсякъде твърдят, че това е политическа поръчка“, каза Маджарова.

Прокурор Йорданка Чанкова от СГП: "На 3 август чухме колко сме зависими и трябва да бъдем реформирани. И то бе казано на фона на Съдебната палата в София, върху която бе излята червена боя. (...) Мястото, където се въздава правосъдие, трябва да бъде неприкосновено. У това това място вече не е неприкосновено. Какво трябваше да разпознаем на 3-ти август във вида на сградата, където мнозина от нас работят? Не се ли внушава насилие? А какво общо има насилието със справедливостта? Дали целта е само внушение за неработеща и корумпирана прокуратура? Или показва и целенасочен призив за незачитане и за тормоз. Правосъдната система не се реформира с насилие."

12:20 ч. Прокурор Сийка Милева обяви, че макар да има още желаещи за изказвания, времето за речи от трибуната изтича. Тя изчете позиция, която присъстващите да приемат. Позицията ще бъде изпратена до европейски структури и институции.

Проектът на позицията се приема с мнозинство. Няма против и въздържали се.

Присъстващите останаха прави, докато слушаха текста на позицията.

Публикуваме пълния текст на позицията:

Позиция на Прокуратурата на Република България

Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член Втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му за най-важна ценност.

Още през 2006 г. Съдът на Европейския съюз е определил „независимостта на съдебната власт“ като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава-членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

Продължава на стр. 2.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

7

tough

24.08 2020 в 14:33

А дали се пpacкат с тая от снимката, ох малеее!

2100

5

гоуемио

24.08 2020 в 12:06

И на слабоумните стана ясно защо мафията иска да отстрани Гешев!!!

3232

4

tarabata

24.08 2020 в 12:00

ТИЯ СБИРКИ И ТИЯ СОФРИ ПЛЮС ТРАНСПОРТА КОЙ КОЙ ГИ ПЛАЩА И КОЛКО СТРУВА???????

3232

2

tarabata

24.08 2020 в 11:58

ХАХАХАХАХАХАХАХА ЗАПИСИТЕ И ШКАФЧЕТО!!!
 
X

Подкастът на OFFNews