Над 100 полицаи и жандармеристи пазят прокурорите в Бояна, арестуван е протестиращ (видео)

Георги А. Ангелов, Ирина Евгениева 24 август 2020 в 10:26 6071 5

Снимка Георги А. Ангелов

Внушителен брой полицаи и жандармеристи са изпратени в Бояна, за да охраняват националното съвещание, на което главният прокурор Иван Гешев е свикал над 700 прокурори и следователи. Униформените са заградили резиденцията, предава репортер на OFFNews от мястото. За същото видеообръщение направи Ивайло Мирчев от "Да, България" във Фейсбук.

Районът е отцепен от бул. "Александър Пушкин" до базата на Българския футболен съюз.

Униформените са над 100, а протестиращите - около двадесетина души.

Малко преди 11 ч. един от демонстрантите - Иван Калчев бе арестуван, съобщи агенция Булфото и публикува снимки от задържането. Той се е опитал да спре движението на Околовръстното шосе в района на резиденция Бояна.

Околовръстното и улиците към кв. Бояна са задръстени.

Представители на Демократична България поискаха да връчат писма на всеки прокурор с призива на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, но полицията ограничи достъпа им до автомобилите с прокурорите. Иванов обясни, че иска да даде писмото на прокурорите, с което да ги "призове да не бъдат декор и статисти на тези безумия, които господин Гешев прави".

В него Иванов пише: "Не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете - не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев. Бъдете преди всичко свободни граждани!".

"Включваме се от резиденция "Бояна", където днес се провежда специално заседание на ЦК на БКП. Шегувам се, разбира се, но нещата изглеждат точно по този начин. Главният прокурор се връща от отпуск и е събрал 700 прокурори и следователи, за да демонстрира нещо от типа на Росенец - ДПС, след това и ГЕРБ като се опита да демонстрират единство и сила. Това са опити на тоталитарни лидери да си организират жив щит. По същия начин и Лукашенко в Беларус, който правеше подобни събирания", заяви съпредседателят на Демократична България пред резиденция Бояна.

"Целта на срещата е, Иван Гешев да демонстрира своята сила, да изглежда страшен и да демонстрира, че има подкрепата на прокурорската професия. Точно за това нашият призив към прокурорите е да не позволяват да бъдат използвани по този начин", добави Христо Иванов.

Според съобщение на прокуратурата съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск".

Предварително протестиращите бяха заявили протест на паркинга пред Националния исторически музей. Първоначално те имаха възможността да раздават листовки на влизащите в резиденцията, но бързо бяха спрени от полицаите, които направиха жива верига.

20-ина минути преди 11 - началният час на съвещанието - повечето прокурори бяха влезли, а протестиращите останаха изтласкани на Околовръстния път. В 10:40 ч. влезе с джипка бившият главен прокурор (1999-2006) Никола Филчев и бе бурно освиркан от протестиращи.

Какво се случва на място:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

5

nrb

24.08 2020 в 12:26

Много обичат да сравняват с Лукашенко, но ако наистина беше така досега да са разстреляни протестиращите. Ама като гледам са живи и здрави. Дори одрасквания не се виждат по Христо Иванов.

3232

4

tarabata

24.08 2020 в 12:19

ЗАПИСИТЕ И ШКАФЧЕТО!!!

5784

2

Бабатунде

24.08 2020 в 11:01

Що бе ? Може да извика гоуемио, ела да те онодим и ти ше дотърчиш веднагически !

Иначе ми е чудно, що толко полиция, нали каскета работи за народа, от народната любов ли се пази ?

2100

1

гоуемио

24.08 2020 в 10:42

Хр.Иванов ако иска по тия протести да събере повече от двайсетината си братовчеди, да извика ясно и отчетливо: "Долу Радев"!!!