Гешев иска имунитета на депутата от ПП Рена Стефанова, блъснала жена на зебра (допълнена)

OFFNews 10 май 2022 в 12:47 6161 2

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова, съобщиха от държавното обвинение. В информацията тя е отбелязана с инициали, но единствената жена народен представител в този парламент с такива инициали е именно Рена Стефанова.

На 13 декември 2021 г. е образувано досъдебното производство за причинена катастрофа на пешеходна пътека. Депутатът е причинила средна телесна повреда на пресичаща на пътеката жена, посочват от прокуратурата. 

Разследването е доказало, че Стефанова е извършител на престъплението.

С решение на ЦИК от 19 ноември 2021 г. Рена Стефанова е обявена за народен представител и след полагането на клетва добива имунитет. Затова досъдебното производство е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура.

Образуваното досъдебно производство е възможно да продължи само с разрешение на парламента или при писменото съгласие на самата Стефанова съгласно чл. 70 от Конституцията на България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Рена Стефанова е депутат от Русе.

По-късно през деня Стефанова обяви във фейсбук, че ще се откаже от имунитета, но попита какво е направила прокуратурата за кюлчетата и къщата в Барселона.

"Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента? Има ли досъдебни производства срещу депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия? Чий имунитет поискахте? За къщата в Барселона и за кюлчетата в чекмеджето също питам. Чий имунитет поискахте?", гласят част от въпросите в поста й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews