Герман Костин иска да излезе от ареста

OFFNews 06 август 2015 в 07:47 3877 1

Софийският апелативен съд (САС) днес ще реши дали Герман Костин да остане в ареста. 

Костин е обвинен в убийството на 5-годишния Никита Леонтиев, чието тяло бе открито на 21 март в куфар край софийското село Пасарел.

Освен за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев, Костин е обвинен и в убийството на майка му Анна Леонтиева.

В края на май САС постанови на Костин най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Миналата седмица обаче защитата на обвиняемия поиска от Софийски градски съд (СГС) мярката да се преразгледа и да бъде заменена с нова. Като аргумент за това адвокатът на Костин изтъкна неправилно водене на документацията на делото, както и промяната на вида й от последното дело на 21 май до днес.

СГС обаче не уважи молбата на адвоката и остави в сила най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". До това решение съдът стигна след като взе предвид факта, че по хавлията, с която е било увито тялото на детето, има открита ДНК на обвиняемия, а също така в тялото на детето е установено наличие на етилов алкохол, което най-вероятно е причината за неспособността на Никита да се съпротивлява и следователно да няма под ноктите си ДНК от Костин. 

Днес защитата на обвиняемия ще обжалва това решение пред второинстанционния съд. 

Припомняме, че по време на първото съдебно заседание, на което СГС остави Костин в ареста стана ясно, че руският бизнесмен е бил офицер ветеран от Афганистан, който се е хвалел пред приятели, че е разпоредил ликвидирането на цяло село за неподчинение. Също така той има много различни документи и имоти по света, като е посещавал страната ни дегизиран.

Главна улика, която свързва Костин с убийството, е негова ДНК по кърпата, която е била увита около трупа на момченцето, намерен в Пасарел. По GSM клетки и записи от камери той е бил засечен в района, както и в Приморско, където бе убита майката на детето.

Записите от видеокамери на агенция “Пътна инфраструктура” пък показаха, че Герман е бил засечен с автомобила си от 13:00 часа на 8 февруари до 06:20 часа до 10 февруари в района, където е намерено и тялото на Никита. Предполага се, че детето е било убито точно в този интервал от време.

И въпреки че Костин даде няколко интервюта и за български, и за чуждестранни медии, в които категорично отрече да е има нещо общо с убийството на Никита или на Анна, съдът е категоричен, че руснакът е извършителят на убийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!