Quantcast

Финансовата инспекция откри 18 нарушения в НСО

Шест месеца прокуратурата разследва злоупотреби в службата, обвинения няма

Юлиан Христов Последна промяна на 07 август 2018 в 07:30 6876 0

Финансовата инспекция откри 18 нарушения в НСО

18 нарушения в Националната служба за охрана (НСО) е констатирала Агенцията за държавна финансова инспекция. Доклад с резултатите от проверката е предаден на Военно-окръжната прокуратура по повод проверката за злоупотреби в службата, съобщиха за OFFNews от инспекцията. 

Проверката обхваща целия мандат на бившия началник на НСО Ангел Антонов, както и няколко месеца от мандата на предшественика му Тодор Коджейков. Показателно е, че постановлението на прокуратурата, с което е поискан докладът от АДФИ, е с дата 19 януари, а само десетина дена по-късно Антонов подаде оставка и с решение на правителството беше пратен за консул в Санкт Петербург.

От публични данни на АДФИ става ясно, че в службата са проверени всички обществени поръчки, както и изразходването на бюджета на службата в мандата на Антонов. Докладът е предаден на прокуратурата още през май месец, но до момента от държавното обвинение отказват да съобщят на какъв етап е разследването.  

За периода от април 2014 до декември 2017 г. са проверени разходите за поддръжка на стопанството "Кричим", Учебно-възстановителен комплекс "Язовир Искър" и комплекс "Сандрово", които са под юрисдикцията на НСО. Направена е пълна ревизия и на похарчените средства за услуги, доставка на стоки, строително-монтажни работи, изпълнението на плащанията по обществените поръчки и това дали е изпълнена нормативната база, която ги регулира. Проверени са също всички договори, "сключени извън приложното поле на ЗОП", в това число наеми, ползване и тест-драйв на автомобили от автопарка на НСО. 

Направена е също ревизия на платените пари за поддръжка на автомобилите на службата, разходите за гориво и за придобиване на дългосрочни материални активи. 

Нарушенията са свързано основно със сключването на договори след проведени обществени поръчки. АДФИ е установила, че в три от случаите договорите не са отразили задължителното минимално съдържание според ЗОП. До компетентните органи не е изпращана информация в задължителния 30-дневен срок, а в случаите когато това е позволено да не бъде направено, не са били изпращани задължителната мотивировка. От НСО са "забравили" да пратят и информация за приключени или прекратени договори. 

Констатиран е и един случай на неизпълнение на изискването за освобождаване на гаранциите за участие в обществени поръчки - на класираните на първо и второ място участници това става след сключване на договора за  обществена поръчка, а на останалите класирани участници - в срок 5 работни дни след изтичане на срока за обжалване на решението за определяне на изпълнител.

За момента няма повдигнати обвинения по случая, а прокуратурата вече веднъж удължи разследването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !