Шефът на НСО подаде оставка, става консул в Санкт Петербург

Юлиан Христов 31 януари 2018 в 11:36 10862 2

Шефът на НСО подаде оставка

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка. 

Информацията беше потвърдена официално от службата. Антонов не отговаряше на мобилния си телефон.

Поводът за напускането е изпращането му на пост зад граница, а оставката няма общо с проверката на прокуратурата, която започна в НСО по сигнали на служители. 

За Антонов е намерено място като консул в Санкт Петербург.

Той ще бъде освободен с указ от президента Румен Радев.

Оставката си шефът на НСО е депозирал в деловодството на президентската администрация и тя била съгласувана днес по време на заседанието на Министерски съвет. 

Първоначално информацията за това, че Антонов е подал оставка се появи миналата седмица, но новината не беше потвърдена.

Името на началника на службата се завъртя в последния месец покрай проверка на прокуратурата за злоупотреби в НСО. За момента няма резултати от нея и не е ясно дали напускането на шефа на държавните гардове има нещо общо с работата на прокуратурата.

Догодина Ангел Антонов навършва пределната възраст, за която законът му позволява да заема поста.

Началникът на НСО беше назначен на поста при правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. при опорочена процедура, при която от цивилен той получи пагони на генерал - лейтенант. Това стана по текстове от закона за отбраната, които важат единствено във военно време. 

Докато оглавяваше службата, Антонов не успя да я опази от традиционните за нея скандали. Един от тях беше този с джиповете за горските стопанства. Тогава се оказа, че след като били поръчани от земеделското министерство, някои от колите директно влезли в гаража на НСО. Един от тези луксозни джипове управляваше лично премиерът Бойко Борисов.

Преди да оглави службата Антонов беше директор на Главна дирекция "Национална полиция" при първото правителство на Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. По време на протестите срещу кабинета "Орешарски" той отговаряше пряко за организацията на охраната на парламента и Министерския съвет. Тогава той беше отстранен от поста от наследника на Цветанов в МВР Цветлин Йовчев. Малко по-късно Антонов бързо се сдоби с новата си служба в НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!