До месец прокуратурата дава Ненчев на съд

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2017 в 15:49 5073 3

До месец прокуратурата дава Ненчев на съд

В срок от 30 дни прокуратурата ще внесе прецезирания обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. В сряда той беше привикан в столичното следствие, за да му бъде предявено окончателното обвинение, съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура (СГП).

Ненчев е обвиняем за ремонта на изтребителите МиГ-29. Прокуратурата му повдигна обвинения, но в хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние, което по същество пак е престъпление по служба. То е извършено в периода 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Тогава Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закон за отбраната и въоръжените сили не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, уточняват от прокуратурата. 

От 5 януари министърът в оставка е с повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление – с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление. 

Съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно, заяви пред журналисти Ненчев на влизане в следствието. Той изрази оптимизъм като каза, че не очаква нищо особено да се случи. "Спокоен съм. Вярвам в доброто. В началото на годината вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал", допълни министърът в оставка, цитиран от "Фокус".

На въпрос защо в декларация от вчера БЗНС обвини главния прокурор в сталинизъм Николай Ненчев отговори: "Това е политическа декларация преди всичко. Знаете, че аз представлявам тази политическа организация. Такава беше волята на моите колеги и моята. Аз също така съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно".

"Не съм краен, трябва да бъдем справедливи. В предизборна кампания сме и ми се струва, че това не е случайно. ЕК даде оценка, включително и българското общество е дало своята оценка, при подкрепа около 5%, малко е съмнителна цялата работа", каза още Ненчев.

Военният министър в оставка беше предаден на съд и от военната прокуратура заради обществената поръчка за дрехи за армията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!