Демократична България излиза на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

OFFNews 24 юли 2019 в 13:28 8780 2

Демократична България излиза на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор на 25 юли от 9 ч. пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Сегашният заместник на Сотир Цацаров е единствената номинация за поста, издигната единодушно от 11-те членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

"Играта на демокрация у нас приключи" - написа по този повод Николай Слатински, а от средите на демократите прогнозират дори угроза от произвол в съдебната система.

В интервю самият Гешев шокира с твърдението, че не споделя виждането "на десните екстремисти", че съдебната, законодателната и изпълнителната власт трябва да са разделени, нарече лидера на "Да, България" Христо Иванов и "кръга около него" "част от българската номенклатура преди 1989 година", без съд и присъда обвини фирмата, в която работи заподозрения за хакерската атака Кристиян Бойков, че се занимава с "нещо като киберрекет".

Прикрита заплаха прозвуча не само към Христо Иванов, който трябвало "да внимава" какви думи употребява по негов адрес, но и към 20-годишния задържан и освободен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков. "Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си за самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи", заяви Гешев.

След всичко това Демократична България поиска Гешев да подаде оставка като зам.-главен прокурор, ВСС и правосъдният министър да инициират дисциплинарно производство срещу него "за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика", а членовете на прокурорската колегия във ВСС да оттеглят номинацията му за главен прокурор.

Днес Демократична България обяви свикването на протест със следния призив:

"Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов глaвен прокурор за нови 7 години бе номиниран Иван Гешев.

Този, който:

- затри делото "КТБ";

- подлага хора на брутални унижения;

- изпра Пеевски и обслужва Борисов.

Трябва да спрем това!

Как? Като поискаме оттегляне на неговата кандидатура поради тотална непригодност.

Да излезем на 25 юли (четвъртък) в 9:00 часа пред ВСС (ул."Екзарх Йосиф" № 12), за да покажем, че номинирането на Гешев е в разрез с обществения интерес, очакването за реформи в прокуратурата и за справедливост.

На протеста ДБ ще поиска оттегляне на кандидатурата на Гешев "поради тотална непригодност". "Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече", пишат още демократите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

24.07 2019 в 14:27

Той и за делото Иванчева, което от задържането, през следствието, до 20 годишната присъда незнайно за какво, си беше христоматийно дело за сплашване, каза: "Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста... Но това е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин". Тогава той защо присъстваше на 5 часовия показен арест за взети "по този начин" пари. Игрички, но опасни.

14469

1

случайно прочетох

24.07 2019 в 14:08

Щеше да е добре протестът да е в почивен ден или вечер, за да може да дойдат повече хора.
ВСС може да ги уведомят медиите.