Quantcast

Радан Кънев: Гешев е номинация на ГЕРБ, ДПС и БСП. В съдебната система се очертава произвол

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2019 в 11:40 8516 3

"Първото интервю на господин Гешев, в качеството му на кандидат за главен прокурор на Република България, е повече от притеснително както от професионална, така и от етична политическа гледна точка. Напълно недопустимо е един висш магистрат, да не говорим за магистрат с възможностите и прерогативите на главен прокурор, да заема ясно политически позиции, да изказва политически становища, още повече предварително да дава дефиниция кой е олигарх, кой - престъпник."

Това заявява евродепутатът Радан Кънев в изявление след интервюто на единствения номиниран за поста на Сотир Цацаров - Иван Гешев, пред БНТ вчера.

Кънев е категоричен, че номинацията му е резултат от сговор между ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Това е резултат от политическо решение на основните партии, независимо дали те наричат себе си управляващи или опозиционни", казва той.

Кънев предупреждава, че ако кандидатурата на Гешев бъде утвърдена от Пленума на Висшия съдебен съвет и бъде издаден указ от президента, "трябва да сме наясно, че състоянието на върховенството на правото, на правосъдието, на разделението на властите в България ще бъде влошено, а не подобрено. Ще направим голяма крачка назад, а не крачка напред".

"Искам да подчертая - подчертава Кънев, - че в тази ситуация ролята на депутатите в Европейския парламент ще бъде особено важна. Това е моментът, за който много често говоря - когато Европа и европейските институции трябва да са в състояние да защитят българските граждани като европейски граждани както от произвола на техните правителства, така и от произвола, който се очертава в съдебната система.

Аз не мога да кажа за колегите евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, чиито партии подкрепиха целия този модел на развитие на прокуратурата в България, включително в настоящия парламент. Мога обаче да гарантирам, че в нито един момент аз, като представител в Европейския парламент, няма да мълча, когато се погазват правата и свободите на българските граждани."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8066

3

elbarbudo

24.07 2019 в 12:26

Г-н Кънев, кога демократичната опозиция ще организира протести? Или началниците не дават?

1811

2

Toni2019

24.07 2019 в 12:15

Кънев крайно време е да спрем да ползваме тези абревиатури пълни с калинки, а да кажем кой стои зад тях. От 10 години дъвкаме, че ДПС управлява държавата редувайки ГЕРБ с БСП.

Нека си го кажем. Гешев е номинация на Доган.

Турчин управлява България над 15 години.

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

24.07 2019 в 12:13

Въх Раданчо, не думай!!! Пак на опозиция в управлението ли ша го даваш и кат ЕВРОДУПЕТАТИН?
Я да ти припомним как мълчеше, га "на пресконференция в столицата гастролиращата у нас еврокомисарка по правосъдието Вера Йоурова рекла: "Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите и резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е наистина прекрасно."
Не сме единодушен, но май му казва, че послъгва.
Някои неща не могат да останат задълго тайна…"
Що не си та спомняме да громеше ЦецаАРИЕЛА и прокурВатурата..
А само на обидени за министър Иванов го давахте..