Близо 50 хил. евро плаща правителството по осъдителни решения на Европейския съд

OFFNews 04 октомври 2016 в 12:38 2444 0

Близо 50 хил. евро плаща правителството по осъдителни решения на Европейския съд

Общо 45 437 евро ще плати правителството по шест осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу България. 

По делото „Ченгелян и други срещу България” е установено нарушение на правото на собственост и на правото на справедлив съдебен процес. Казусът е свързан с реституция на сграда, обявена за културен паметник. ЕСПЧ постанови на всеки от седемте жалбоподатели да бъдат изплатени обезщетения за неимуществени вреди в размер на 2000, както и общо 5645 евро за разходи и разноски по делото. Съдът приканва двете страни да представят становища относно имуществените вреди и да го уведомят, ако постигнат споразумение.

По делото „Иванова и Черкезов срещу България” е прието, че ще има нарушение на правото на личен живот, ако бъде изпълнена заповед за разрушаване на незаконно построената къща, в която живеят жалбоподателите. Причината е, че те не са разполагали с процедура за подходящ контрол върху пропорционалността на планираното разрушаване. Съдът приема, че констатираното нарушение е достатъчно справедливо обезщетение за каквито и да е неимуществени вреди и присъжда единствено 2013 евро за разходи и разноски по делото.

В постановеното решение по делото „Международна банка за търговия и развитие и други срещу България” са констатирани нарушения във връзка с производството по несъстоятелност на банката. ЕСПЧ присъжда обезщетение за разходи и разноски в размер на 4085 евро.

Заради ненадлежно уведомяване на Валентина Гюлева за образувано срещу нея гражданско дело, ЕСПЧ намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес. На жалбоподателката е присъдено обезщетение в размер на 3600 евро за неимуществени вреди, както и 2594 за разходи и разноски.

Решението по жалбата „Попови срещу България” е свързано с ареста на Тенчо Попов в кантората на съпругата му. ЕСПЧ намира, че той е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие. Присъденото обезщетение е в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Жалбата на Д. Л. е във връзка с настаняването й във възпитателно училище – интернат, когато е била 13-годишна. ЕСПЧ приема, че мярката е имала възпитателна цел, била е пропорционална и е взета, за да се защитят правата на младото момиче. Не е била осигурена обаче възможност за периодично преразглеждане от съда на законосъобразността на настаняването, а задължителната проверка на кореспонденцията на настанените в интерната малолетни лица и надзорът при провеждане на телефонните им разговори са в нарушение на правото на личен и семеен живот. ЕСПЧ присъжда обезщетение в размер на 4000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи и разноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови