Нови 19 хил. евро на сметката Цветанов заради акция на МВР

OFFNews 04 октомври 2016 в 12:21 12387 3

Нови 19 хил. евро на сметката Цветанов заради акция на МВР

19 хил. евро ще плати държавата заради унизителен арест при акция на МВР по времето на Цветан Цветанов. Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) е осъдил България по делото "Попови срещу България". Делото е за ареста на финансиста Тенчо Попов в кантората на съпругата му. Попов беше арестуван при шумна акция на МВР, при която беше задържан бившият военен министър Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров. 

Тримата бяха арестувани по обвинения за даване на подкуп, но няколко години по-късно съдът ги оправда. В хода на делото срещу тях бяха излъчени записи от охранителни камери, заснели ареста. На записа се вижда как маскирани служители на ГДБОП повалят Попов на земята, като преди това удрят главата му във врата. След като го повалят на земята, му слагат белезници, а минути по-късно позират пред фотограф.

В поредното осъдително решение на ЕСПЧ се казва, че Попов е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие. Присъденото обезщетение е в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Заради тази акция правителството предложи на Николай Цонев 15 хил. евро срещу отказа му да съди държавата в Страсбург. 

При ареста на Цонев МВР разпространи кадри (както това стана и при "Октопод" и други подобни операции), на които ясно се чуваше как тогавашния зам. градски прокурор на София Роман Василев директно издава присъда. "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като за всеки един престъпник - долу на земята", издаде заповед Василев преди спецченгета да хлопнат белезниците на Цонев. След този случай МВР започна да пуска записи от акциите си без звук.

Малко преди ареста Василев се похвали пред медиите, че преди Великден ще бъдат "разпнати трима". 

Това е поредното осъдително дело на ЕСПЧ заради акции на МВР по времето на Цветан Цветанов. Държавата беше осъдена на няколко пъти заради изказвания на ексминистъра в нарушаване на презумпцията за невиновност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

04.10 2016 в 13:32

Защо съдят България, а не тези които са гласували за Борисов, а той е назначил Цветанов, а той е некомпетентен и виновен?
Хората, които не са съгласни с това управление защо ще плащаме дружно за чужда глупост?