България осъдена за пореден път заради Цветанов

OFFNews 31 март 2016 в 13:57 4293 6

България осъдена за пореден път заради Цветанов

Снимка БГНЕС, архив

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е осъдил България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава "Капитал". Произнасянето на съда е по жалби на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, които бяха задържани през 2010 г. при операция "Октопод". 

Делото срещу тях беше прекратено, след като прокуратурата не успя да внесе обвинителен акт в установените законови срокове. Бившият вътрешен министър Цветанов пък коментира тогава, че пропадането на делото е изцяло заради лошо свършена от прокуратурата работа. 

Европейският съд е отбелязал, че с изказвания на Цветанов е нарушена презумпцията на невиновност и е присъдил общо 85 хил. евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им, 9 хил. евро на Алексей Петров и 15 хил. евро Антон Петров и съпругата му, уточнява "Капитал".

Това не е първата осъдителна присъда срещу България заради Цветанов. През 2013 година бившият председател на Общинския съвет във Варна и депутат Борислав Гуцанов осъди държавата за сумата от 40 000 евро заради незаконно задържане и изявления на Цветанов. През февруари 2015 г. беше присъдено обезщетение от 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските от 1500 евро по случай от декември 2009 г. Тогава, по време на пресконференция в Пловдив, Цветанов съобщава, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми. Тогава Европейският съд оцени изказванията на Цветанов като "надхвърлили представата за предоставяне на информация" и с тях е създадено впечатлението, Костадинов е сред най-влиятелните членове на престъпна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови