Бивш пловдивски районен кмет се изправя пред съда

OFFNews 26 юни 2015 в 13:10 3012 2

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе днес обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен" в Пловдив и Надежда Минчева, собственик на фирма в град Пловдив.

Според държавното обвинение от началото на май 2012 г. до януари 2013 г. кметицата самостоятелно е избрала доставчик на храна за 14 детски градини вместо това да стане по реда на Закона за обществените поръчки. 

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си – иззела е правомощията на директорите на градините, които като второстепенни разпоредители с бюджетни средства са и възложители. По този начин са сключени договори с пловдивско дружество със собственик Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.

Целта е била да са набави облага за пловдивско дружество чрез получаване на парични средства в размер на 24 846, 08 лева за 2012 г., 20 008,95 лева за 2013 г., или общо на стойност 44 855,03 лева, от сключените доставки на храни в район “Централен”. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици – доставки на храни, които не отговорят на изискванията за качество, с което се затруднява дейността по изхранването в детските заведения, накърнява се авторитета и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние - престъпление по чл.304 б, ал. 1 от НК. През юни 2013 г. в Пловдив Райна Петрова е приела дар, който не й се следва – подaръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лева от Надежда Минчева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – заместник-кмет на район “Централен” във връзка със службата му за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на район “Ценрален”, община Пловдив, което включва договаряне към конкретно дружество и сключване на договор за изпълнение със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

Надежда Минчева е обвинена също за търговия с влияние – чл. 304 б, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК, за това, че през юни 2013 г. в Пловдив е дала дар – подаръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лева на Райна Петрова, кмет на район “Централен” при община Пловдив, която твърдяла, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 360 000 лева за доставка на хранителни продукти по основните групи храни за нуждите на детските ясли и детските градини на територията на район “Централен”, общ. Пловдив, която включва покана за договаряне към дружеството, чийто собственик е Надежда Минчева и сключване на договор с него.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.
Райна Петрова е с мярка за неотклонение „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!