Българин се оплака от погрешен обиск, Франция дала името му на Антимафия

OFFNews 28 април 2015 в 12:10 4009 2

Съдът във френския град Прива ще решава невинен ли е Мартин Христов, който  твърди, че е жертва на грешка на разследващите у нас след извършен обиск в дома му. Това заявиха за OFFNews от спецпрокуратурата, по чиято заповед е извършен обискът на 21 април сутринта. 

Мъжът се оплака в ефира на Нова тв, че разследващи от Франция и ГДБОП са нахлули в дома му, защото смятали, че е свързан с организирана престъпна група, източила множество кредитни карти чрез скиминг устройства. 

Името на Христов - не само IP адресът, бяха конкретно посочени от френските съдебни власти, уточняват от спецпрокуратурата. На претърсването и изземването в жилището му са присъствали представители на френското правосъдие, но не са участвали пряко в процесуално-следствените действия, уточняват от "Черковна" 90. 

Според разказа на Христов семейството му е събудено от "неочаквани гости" със заповед от Апелативна специализирана прокуратура. По време на обиска в двустайния апартамент се намира и малкият му син, който сега се налага да посещава психолог.  

"С включен буркан ме прекараха през цяла София. За капак на всичко снощи дойде хазяинът ми, тук вече седма година не е имало никакъв проблем и ни каза, че имаме два месеца да се изнесем", разказва Мартин.

Според IT-специалист е възможно Мартин да не подозира, че от компютъра му е извършено престъпление. 

"Ако рутерът у дома не е добре защитен, от съседния апартамент или от улицата някой може да влезе в него или да използва интернета, който той предоставя. И ако той комуникира, както е случаят с престъпна група, в крайна сметка излиза така, че ние сме комуникирали с нея, тъй като този човек си заминава, а следата остава към нашето IP, което е закотвено за нас", обяснява Иво Мирчев.  

Сега семейство Христови трябва да си намери нова квартира, защото в този квартал вече познават мъжа като престъпник. 

Молбата за правна помощ от град Прива е пристигнала в началото на януари в Специализираната прокуратура.   Поискано е съдействие за водено във Франция разследване срещу организирана престъпна група с участието на двама български граждани, създадена с цел скиминг престъпления, в т.ч.притежание на вещи и инструменти за подправяне на банкови карти. Френските съдебни власти изискват на територията на България да бъдат идентифицирани и разпитани лицата, ползващи посочени от френската прокуратура ай пи адреси, установяване на местонахождението на тези адреси и извършване на претърсвания и изземвания с цел събиране на доказателства по делото.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура молбата за правна помощ е приета, а изпълнението й е възложено на Следствения отдел на Специализирана прокуратура. От Специализирания наказателен съд е поискано и получено разрешение за извършване на съответните процесуално следствени действия – претърсване и изземване. 
Резултатите от извършените действия, в т.ч. събраните данни и материали, ще бъдат изпратени на френските съдебни власти. Те единствени са компетентни да ги анализират и да взимат решения по тях. В България не се
води наказателно производство по конкретния случай, информират от Антимафия. 

„Единият от французите се извинява и ми казва: „Ние се объркахме с вас”. На мен, на колегите, на приятелите ми, на сина ми в училище, на хазяина ми, който ме изгони, защото съм бил престъпник - някой ще ни обясни ли защо стана това?!”, пита мъжът, нарочен за киберпрестъпник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!