Ахмед Муса отново се изправя пред съда, след като делото му беше върнато

OFFNews 18 октомври 2016 в 07:50 3047 2

Ахмед Муса отново се изправя пред съда, след като делото му беше върнато

Ахмед Муса Ахмед ще се изправи отново пред съда днес по обвинения за разпространение на радикален ислям и верска омраза. Делото ще бъде гледано в Апелативния съд в Пловдив, след като Върховният касационен съд (ВКС) върна с мотивите, че прокуратурата не е доказала имамът да е проповядвал антидемократична идеология.

През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „Ал Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност. 

Ахмед Муса обаче обжалва решението пред ВКС, като в жалбата му е посочено, че обвинението не доказва по безспорен начин проповядвал ли е салафизъм. А така е осъден за религиозните си убеждения, не за разпространение на антидемократична идеология.

ВКС прецени, че в присъдите са допуснати съществени нарушения на правата му и че липсват мотиви по съществени за казуса въпроси. Предстои делото да бъде разгледано отново в тази част.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови