11 души отиват на съд - продавали бебета в Гърция за 200 до 2000 евро

OFFNews 28 март 2017 в 11:51 2194 0

11 души отиват на съд - продавали бебета в Гърция за 200 до 2000 евро

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд група от 11 души, които търгували с новородени в Гърция.

Ръководителят на групата - 43-годишният Александър от Ямбол и приятелката му Светла от Варна, набирал родилки от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Александър организирал транспортирането на жените до гръцкия град Ламия, където живеел, и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла двамата организирали раждането в болница. 

Александър осигурявал и „баща" на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това - до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижили членовете на организираната престъпна група Елена и Павлина, които били роднини на Светла.

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта ѝ с Александър, както и за родилката сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната група са установени 14 бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция.

За доказване на престъпната дейност на организираната група е била поискана международна правна помощ от компетентните органи на Република Гърция на няколко пъти.

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 год.

На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър и Светла, и членовете – техният син 25-годишният Илиян от Варна, 39-годишната Елена от Варна, 57-годишната Павлина от с. Снежина, община Провадия, която вече е осъждана, 33-годишният Николай от Провадия, 46-годишният Георги от Бургас, 52-годишният Ради от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав и 55-годишната Величка от Варна.

Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови