Осем тенденции, които променят интернет пазара в условията на социална изолация

Стефан Йончев 27 април 2020 в 16:48 3860 0

Вече всички са онлайн - от търговците и останалите фирми, през учителите и учениците, до спортистите и развлекателната индустрия.

След като редица спортни състезания съвсем сериозно обмислят да заложат на електронни спортове, държавни институции публикуват онлайн уроци в помощ на учениците и дори в САЩ обявиха, че американският марсоход вече се управлява от домашни условия, едва ли има обществена сфера, която да е останала неповлияна от бързото навлизане на интернет в следствие на социалната изолация през последните седмици.

Това води след себе си и редица промени за самия интернет бизнес. За онлайн играчите става все по-трудно да изпъкнат в увеличаващия се информационен поток, организациите търсят повече ефективност и проследимост на резултатите, нарастват и онлайн заплахите – както като количество, така и като разнообразие.

Ето някои от най-значимите тенденции, които променят сектора, според екипа на SEO Web Design – българска компания за дигитален маркетинг и изработка на сайтове с над 30 активни проекта в държави от Югоизточна Азия.

Все по-малки фирми с присъствие в интернет

Долната граница на фирмите със собствен сайт пада значително и все повече малки- и микрофирми залагат на качествено присъствие в мрежата. „През последните седмици собствениците на малък бизнес се убедиха в предимствата на интернет за маркетиране и продажба на своите продукти. Дори много малки фирми с вече наложен сайт изненадващо се оказаха в по-добра позиция от големи играчи в своите ниши, които обаче разполагат само с физически обекти и зле развити сайтове.

Това мотивира мнозина да потърсят услугите на компании за уеб дизайн и резултатът е, че отчитаме нарастване на запитванията през последния месец“ - споделя Григор Павлов, съосновател на SEO Web Design.

Онлайн вече са и услуги, за които не сме и помисляли

Може и да не сте допускали, че в интернет може да се прехвърли и традиционно физическа дейност като ... фризьорските услуги. Факт е обаче, че неотдавна стартира уеб платформа, свързваща фризьори, останали без работа с хора, нуждаещи се от подстрижка, при което първите дават указания на вторите как да се подстригват, използвайки видео връзка.

Друга типично извършваща се офлайн дейност като театъра също преоткри мрежата. Според уеб специалистите, тепърва предстои да видим нови и нови области от физическия свят да навлизат пълноценно във виртуалното пространство.

Търси се повече ефективност

Ако до сега интернет често беше поле за експерименти и много компании инвестираха в проекти със съмнителна полза, то в усложняващата се обстановка напоследък акцентът е върху ефективността. „Компаниите, които инвестират в своето онлайн присъствие, искат много ясно да виждат ползите от това и ясна проследимост на резултатите. Нашият екип от години следва този подход и при всяка поръчка за изработка на уебсайт винаги сме акцентирали не на това какъв сайт ще направим, а защо е необходим на клиента и какви цели иска да постигне със своето онлайн присъствие“ - добавя Григор Павлов.

Ръст на новите онлайн магазини

Този ИТ сегмент и до сега растеше устойчиво, но с въвеждането на социална изолация в редица държави неговият ръст се ускори. У нас отлагането на някои нови регулации за интернет търговците вероятно също е изиграло роля. „На ежедневна база се появяват нови проекти, но много фирмите в стремежа си по-бързо да започнат да продават онлайн, го правят за сметка на качеството, надеждността и редица други аспекти.

В наши дни всеки може да стартира онлайн магазин благодарение на някоя отворена платформа за създаване на сайтове. Цялостният подход обаче изисква да помислите и за логистиката, маркетинга, оптимизацията за търсачки, потребителския интерфейс. Затова препоръчвам на новите играчи в бранша да се обърнат към специалисти с опит, които биха им спестили редица грешки и биха спомогнали техният проект да се наложи успешно в своята ниша“ - споделя още основателят на SEO Web Design.

Бизнес комуникацията вече е изцяло онлайн

„Моментът, в който откриеш, че всички онези срещи всъщност са можели да бъдат имейли и конферентни разговори“ - тази шега, която циркулира из социалните мрежи показва по най-добрия начин настроението в много от българските фирми. Срещите между колеги или дори такива с потенциални клиенти успешно мигрираха към уеб платформи за гласови и видео разговори. Приложения, до скоро използвани предимно за забавление и неформална комуникация, вече се превръщат във важен инструмент за сътрудничество между екипите, с всички плюсове и минуси на този подход.

Социалните медии възвръщат значението си

През последните години мнозина се отдръпнаха от социалните мрежи като маркетингов канал, главно поради редица промени в тях, които ограничиха възможността да достъпваме пълноценно своята аудитория. Социалната изолация обаче отново постави фокус върху тази медия, в която днес прекарваме много по-голяма част от времето си.

Оптимизацията за търсачки става все по-важна

С нарастване броя на онлайн бизнесите и по-високата конкуренция в редица ниши в интернет, ролята на оптимизацията за търсачки става ключова. Т.нар. SEO (Search Engine Optimization) спомага за извеждането на даден сайт по-напред в онлайн търсачките, което води и до много по-голяма посещаемост или нарастване броя на продажбите, ако той е онлайн магазин.

„SEO услугите се промениха много през последните години и акцентът все повече пада върху качеството на даден уебсайт, неговото съдържание и връзките, сочещи към него, отколкото върху количеството както беше преди време. Това позволява на качествените проекти да изпъкнат и премахва голяма част от замърсяването със сателитни сайтове и други безсмислени страници, което наблюдавахме дълги години“ - убеден е Григор Павлов.

Нови заплахи за сигурността

Пандемията от COVID-19 стимулира онлайн измамниците, създавайки нова вълна от измамни мейли, фишинг и зловреден софтуер, възползваща се от страховете на хората. Тази тенденция вероятно ще се засилва през следващите седмици и месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови