Добре платена работа в България, собствено жилище и кола на младини? Ето как става

OFFNews 20 април 2018 в 09:41 44271 0

Снимка Телерик Академия

97% от завършилите Професионалната Телерик Академия се реализират в България. Близо 70% започват работа в ИТ сектора до 2 месеца след края на програмата, а скоро след това и останалите. Почти всички оценяват високо стандарта си на живот в страната. Това сочи проучване сред курсисти, преминали успешно професионалните програми за подготовка на софтуерни специалисти.

Проучването е проведено сред над 300 курсисти, завършили школата в периода 2010-2016 г.

Възнагражденията на завършилите Професионалната Телерик Академия курсисти надвишават с 60% средните за ИТ сектора заплати, които традиционно са сред най-високите в страната, сочи изследването. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) през 2017 г. средната заплата в ИТ индустрията е около 3,8 пъти над средното равнище у нас. Същевременно за последните 4 години увеличението на заплащането в бранша е с над 30 на сто.

81% от възпитаниците на академията заявяват, че са удовлетворени от своя стандарт на живот в България. Резултатите са изключително високи спрямо националните показатели. За сравнение едва 34% от българите споделят, че са доволни от настоящия си жизнен стандарт по данни на проучване, проведено от изследователски център „Тренд“ в края на миналата година.

Въпреки сравнително младата средна възраст на курсистите в Професионалната Телерик Академия (между 20 и 35 г.), 61% от анкетираните разполагат със собствен автомобил, а 35 на сто имат собствено жилище. Също така близо половината от випусниците пътуват често и практикуват хобита, изискващи определена финансова инвестиция.

Над половината (51%) споделят, че са започнали да се издържат самостоятелно след края на обучението си в софтуерната школа. Близо 65% посочват, че са основният източник на доходи в своето семейство. 

Близо 60% от анкетираните не са сменяли компанията, в която са започнали работа, след като са завършили Телерик Академия. Показател за удовлетвореността от професионалната им реализация.

Данните от проучването сочат, че повече жени се насочват към образование и професия в областта на програмирането. Ако до 2012 г. включително дамите, завършили Професионалната Телерик Академия, са едва 12%, от 2015 г. нататък броят им нараства почти двойно, достигайки 22%.

94 на сто от завършилите програмата живеят и работят в София, 3% в друго населено място в страната и 3% в чужбина. С всяка следваща година Професионалната Телерик Академия привлича все повече курсисти, завършили висше образование.

Също така нараства броят на специалистите, търсещи възможност за преквалификация и нов кариерен старт в ИТ сектора.

„За нас винаги е било основен мотиватор и кауза да задържим мотивираните и будни хора в България. Затова резултатите от проучването ни радват изключително. Те са показател, че Телерик Академия осигурява всички необходими предпоставки за успешна кариера в една от най-перспективните и динамични индустрии у нас. Това води със себе си отлично заплащане и стандарт на живот за възпитаниците ни, както и положителен ефект върху други отрасли и икономиката като цяло“, коментира Бойко Яръмов, съосновател на Телерик Академия.

До 27 април тече прием в професионалната програма Telerik Academy Alpha Java+Android. Обучението е с продължителност 6 месеца и подготвя младши софтуерни специалисти за летящ кариерен старт и успешна реализация в ИТ сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови