5G и професиите на бъдещето

Да, роботите идват, но какво означава това за пазара на труда за хората

OFFNews 12 октомври 2021 в 10:00 2128 0

Снимка pixabay

Още от времето на Индустриалната революция през 19 век използването на машини за оптимизиране на работните процес не се е възприемало еднозначно. От днешна гледна точка изглежда странно как нововъведения, които правят труда многократно по-продуктивен, ефективен и безопасен са се възприемали като заплаха, но историята и дори езикът са тук, за да ни го напомнят – а може би и да си извлечем поука.

Думата саботаж например произлиза точно от онова време, когато във Франция работниците започват да се страхуват, че новите механични станове ще „откраднат” препитанието им – затова някои от тях хвърляли своите дървени обувки (сабо) в движещите детайли и така повреждали машините.

Но прогресът не трябва да бъде спиран, и примерите за това са безброй. С все по-масовото навлизане на мобилните мрежи от пето поколение в много сфери от живота и особено – в автоматизацията на производствата и дигитализацията на редица процеси – разбираемо е да си задаваме въпроса какво означава всичко това за пазара на труда. Затова нека надникнем към някои възможностите, които 5G отваря за професиите на бъдещето.

По-рано тази година Световният икономически форум прогнозира, че противно на опасенията автоматизацията ще доведе до нетно увеличение от 58 милиона работни места. Докато целта на технологиите е постигане на повече с по-малко ресурс, те ще продължават да се нуждаят от хора, които да ги насочват и управляват. Затова повишаването на цифровите умения ще обезпечи голяма част от заетостта в близките години.

С помощта на 5G ще се развиват сфери като телемедицината, дистанционното обучение и умното управление на градове, включващо сметосъбиране, сигурност, менажиране на трафика и паркирането, енергопотребление и много други. Но за да може един хирург да направи животоспасяваща операция, намирайки се дори на друг континент, той трябва да усвои нови дигитални умения. Това важи за повечето професии – учители, заети в производството, ИТ, логистиката и комуналните услуги, в телекомуникациите и дори в организирането на спортни събития или концерти.

С многократно увеличения капацитет на мрежите от пето поколение, гарантиращ постоянно качествена връзка, независимо от натовареността на мрежата, ниското им времезакъснение (латентност) високата скорост, вече имаме инструмент, който да изведе работата, ученето и забавлението на изцяло ново ниво. И научавайки се как правилно да го използваме, създаваме професиите на бъдещето – повечето от които са същите, но носещи по-голямо удовлетворение, възможности за реализация, продуктивност и иновации именно благодарение на новите технологии.

В този контекст от ключово значение е бързото и масово адаптиране към дигиталната трансформация с цел ефективно повишаване на професионалната ни квалификация. Двигатели на този процес, са компании като Vivacom, които първи пуснаха търговска 5G мрежа в страната, а днес тя е най-голямата в България, с покритие в над 200 населени места и курорта*.

Нещо повече, достъпът до 5G е включен без допълнително заплащане във всички мобилни абонаментни планове на телекома, което прави масово достъпни всичките му предимства. А и портфолиото от съвместими 5G устройства в различни ценови класове непрекъснато се увеличава, като те могат да бъдат закупени при изгодни условия, включително и на изплащане за 36 месеца.

По този начин, следвайки стратегия за максимално лесно, сигурно и широко предоставяне на най-съвременните и иновативни технологии на своите клиенти и партньори, вкл. много институции и общини в страната, операторът не само отговаря на своя ангажимент за достъпност и ефективност, но и ни помага да започнем да усвояваме новите умения, изисквани от пазара на труда в новата цифрова ера.

* Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови