Зрелищен арест на опозиционер във Венецуела: Дясната ръка на Гуайдо завлечен в колата си на буксир до затвора

OFFNews 09 май 2019 в 12:02 4731 3

Снимка ЕПА

Един от най-близките сподвижници на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо беше арестуван. Службите за сигурност в страната са задържали вицепрезидента на Националното събрание Едгар Самбрано, съобщи Би Би Си.

Когато приближили и му разпоредили да излезе от колата си, той отказал, след което той и колата му са били буквално завлечени до затвора. Гуайдо - който бе признат за "временен президент" на Венецуела от повече от 50 държави, включително САЩ, Великобритания, повечето латиноамерикански държави, както и България - обвини режима, че е отвлякъл Самбрано и нарече случилото се "абсурд".

Малко преди задържането лидерът на партия "Демократично действие" Карлос Проспери e бил на среща на партията със Самбрано в столицата Каракас. "Автомобилът беше обграден. Те (агентите) не ни позволиха да се приближим до него. Докараха камион и го изтеглиха на буксир", разказва той.

Смята се, че Самбрано е бил отведен в затвора El Helicoide в центъра на Каракас, където пращат и политически затворници. "Не знаем нищо за условията, в които е той, не знаем какво се случва в El Helicoide в момента", казва Проспери.

Арестът е извършен ден, след като Върховният съд разпореди Самбрано и шестима други депутати от Националното събрание да бъдат обвинени в предателство и предполагаемо участие в подготовката на неосъществения военен бунт. Това е първият арест на опозиционен лидер след опита за разпалване на военен бунт срещу президента Николас Мадуро миналата седмица.

Едгар Самбрано и Хуан Гуайдо, снимка: Ройтерс

Предисторията

На 1 май в Каракас имаше про- и антиправителствени демонстрации, които като цяло протекоха мирно. Но в един момент в града започна стрелба, а местна неправителствена организация -  Venezuelan Observatory of Social Conflict, съобщи, че 27-годишен мъж е бил застрелян по време на митинга на опозицията.

Във вторник Гуайдо обяви "финалната фаза" на операцията за свалянето на Мадуро. Той публикува видео, показващо го до мъже в униформи да обявява, че има подкрепата на "смели войници" в Каракас. Гуайдо призова венецуелците да излязат по улиците и се появи публично до друг опозиционен лидер - Леополдо Лопес, който е под домашен арест след присъда за провокиране на насилие по време на протест през 2014 г.

В сблъсъците през последните дни загинаха четирима души, включително двама тийнейджъри, а 46 души бяха ранени.

Гуайдо обяви себе си за временният лидер на Венецуела, като се позова на Конституцията. Обяви, че като председателстващ Националното събрание поема временно президентското управление с аргумента, че преизбирането на Мадуро на поста миналата година е било незаконно.

В неделя той заяви пред Би Би Си, че ще обмисли дали да поиска от САЩ да организират военна намеса. Мадуро - подкрепян от Русия, Китай и военните лидери във Венецуела - отказва да предаде властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

1

"Това е тъжен ден за Българската Демокрация, ще изпратим няколко апартамента хуманитарна помощ на храбрите бунтовници, дори и в затвора", съобщиха от Външно.