Зеленски: Злото няма да унищожи Украйна

Два месеца след началото на войната: 7 църкви са разрушени, най-малко 213 украински деца са убити

OFFNews 24 април 2022 в 12:42 2948 5

Злото няма да унищожи Украйна, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в обръщение за Възкресение Христово, предаде Ройтерс. Украинският лидер се помоли на Бог да върне щастието на децата и да донесе утеха на скърбящите майки.

В свое видеообръщение от катедралата "Света София" в Киев, Зеленски каза, че Украйна ще победи мрака, донесен от войната. "Ние преодоляваме мрачни времена и в този ден аз, и повечето от нас, не сме облечени в ярки дрехи, но се борим за светла идея", каза още той.

Тазгодишният Великден бе посрещнат в Украйна без особени тържества. Днес се навършват точно два месеца от началото на руското нахлуване, което президентът на Русия Владимир Путин нарича "специална военна операция".

Сергей Гайдай, украинският областен управител на Луганска област, заяви днес, че през войната досега са били разрушени седем църкви. Тази година църковните власти бяха помолени да не събират много хора в църквите поради опасения, че те могат да станат мишени на ракети. Представители на местните власти твърдят, че най-малко 213 деца са били убити досега, включително тримесечно бебе при удар вчера в град Одеса. Русия отрича да взема под прицел цивилни.

"Нека всяко момче и момиче да получи щастливо детство, младост и старост, което да им позволи поне донякъде да се отърват от ужасните спомени за войната", каза Зеленски. Украинският президент изтъкна, че в четвъртък Русия е отхвърлила предложение за примирие по Великден.

"Грижи се за майките ни, дай издръжливост на тези, които чакат синовете или дъщерите си да се върнат от войната", помоли се той на Господ днес. "Дай издръжливост на тези, чиито деца, за жалост, няма да се завърнат от фронта", добави Зеленски, цитиран от БТА. Вчера Украйна съобщи, че Русия е подновила атаките срещу последните украински защитници на Мариупол, барикадирали се "Азовстал". 

"Не забравяй Мариупол и героичните му защитници", отправи молитва Зеленски. "Стените могат да бъдат разрушени, но не е възможно да бъдат разрушени основите, върху които почива духът на нашите воини, на цялата страна", добави той. 

Осем души загинаха вчера при руски атаки в Луганска област, написа в социалните мрежи украинският ѝ областен управител Серхий Гайдай, предадоха "Ройтерс" и БТА.  

Украинските военни съобщиха, че в събота са унищожили руски команден пункт в Херсон, съобщи Асошиейтед прес. Украинското военно разузнаване публикува изявление, в което се казва, че двама генерали са били убити, а един е бил тежко ранен.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович заяви в онлайн интервю, че 50 висши руски офицери са били в командния център, когато той е бил атакуван. Съдбата им е неизвестна. Руските военни не коментираха твърдението, което не може да бъде потвърдено от независими източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

5

AAA

25.04 2022 в 06:14

Русия трябва да бъде унищожена, ако света иска да живее в МИР!!! Москва пошла НА Х^Й

10298

4

AntiZ

24.04 2022 в 14:23

"kurolachia", къде потъна, бе? Нещо не те виждам над водата. Аре, и тоя замина на**й!

10298

3

AntiZ

24.04 2022 в 14:21

Вова е пътник и като отиде на**й, ще го вградят в стената на Кремъл и ще кажат, че за всичко той е виновен. След което ще му направят икони и ще го разнасят по паради. Сбъркано азиатско племе.

210

2

Merc

24.04 2022 в 13:17

Злото беше тръгнало "На Берлин" , а за два месеца стана за смях в Украйна.
След още два месеца вече ще се чуди как да оправдае връщането на Крим на Украйна. .

 
X

Подкастът на OFFNews