Зеленски: Все още виждам Украйна по пътя към НАТО

OFFNews 09 април 2023 в 12:28 1716 6

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че все още вижда страната си по пътя на присъединяването към НАТО, въпреки че агресивната война на Русия не дава признаци да бъде прекратена след 13 месеца сражения, предаде ДПА.

"Тази седмица се забелязва добро "придвижване към НАТО", което се изразява в нова военна помощ от Запада и други прояви на международна подкрепа", каза Зеленски в снощното си видеообръщение от Киев.

Зеленски каза това по повод предложението на Литва да покани Украйна да стане член на НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли. Украинският президент отправи благодарност към Литва.

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО често се посочва от Кремъл като една от причините за пълномащабното нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 година.

Миналата година Зеленски настояваше за "ускорено" присъединяване на Украйна към НАТО, като се надяваше на преференциално отношение. САЩ и други страни членки на НАТО, като Германия например, изразиха резерви по този въпрос, имайки предвид, че едно от предварителните условия за присъединяване към алианса е държавата кандидат да не участва в международни конфликти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

10.04 2023 в 11:21

Всичко е въпрос на време, само ще припомня изказване на Дмитро Кулеба от първите месеци на войната, че се е случило нещо, за което те дори не са си мечтали: ВСУ са изцяло въоръжени по натовски стандарт!

А Бай Борис-OFF, навръх цялото си русолюбие, да започне да се притеснява дали обичаната от него педеРация няма да бъде подпряна я от към Китай, я от към Казахстан, що ли не и от към Грузия, Чечня, да не говорим за Приднестровието и/или Кьонигсберг!???

2550

5

alfakentavur

10.04 2023 в 08:41

Джендо, няма проблем с разширяването на НАТО. Всичко върви по план. Финландия е на север :)

345

4

Джендо Джедев

10.04 2023 в 07:39

Борисов,

А как завърши за Рашка филмът "НАТО да не се разширява повече на изток"? Преди няколко дни последният епизод от сериала завърши с удвояване на границата на Рашка с блока. Да видим следващият епизод колко нова граница с него ще й докара. Аз залагам на едни нови поне 1500... :D

2099

3

Mateevk

09.04 2023 в 23:14

Този "филм" обаче трябва да го отнесем към научната фантастика. Никой въобще и не предполагаше преди повече от година, че нещата ще се развият по този начин. Тъкмо обратното всички очакваха да се случи най-лошото и то за броени дни. Но този кървав "филм" на кръвождиня Путин надхвърли и най-смелото въображение, опроверга и "най-вещите" експерти и техните прогнози. Крайно време е обаче да престанем да се държим като зрители с кофа пуканки, защото сме въвлечени във "филма" още от самото му начало. От всички нас зависи кога ще завърши той с хепиенд.

870

1

Constanza

09.04 2023 в 16:57

Ама че логика. Ако Украйна престане да "участва" в конфликта, Украйна няма да съществува и следователно няма да има как да кандидатства за членство в НАТО.
 
X

Да помогнем на украинските деца!